Rijksuniversiteit Groningen

Tuning energy transfer between chromophores

Datum: 20 juni 2008

Promotie: J.H. Hurenkamp, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Tuning energy transfer between chromophores

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa, prof.dr. J.H. van Esch

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Schakelbare moleculaire fotonische systemen

De moleculen (zogenaamde chromoforen) die in het proefschrift van Joost Hurenkamp worden beschreven hebben de specifieke eigenschap dat ze in staat zijn om licht (foton, energie) op te nemen (absorptie) en vervolgens weer uit te zenden (fluorescentie). Wanneer dit soort moleculen worden samengebracht in één groot molecuul dan is het, wanneer de correcte combinatie wordt gekozen, mogelijk dat moleculen de energie aan elkaar overdragen. Deze energieoverdracht is een principe wat de natuur al miljoenen jaren gebruikt. Het is de manier waarop planten de energie van de zon gebruiken om uiteindelijk de chemische energie te produceren waarvan ze leven.

De systemen die door Hurenkamp zijn gesynthetiseerd en bestudeerd laten zien dat het mogelijk is om met een systematische aanpak moleculen en systemen te ontwikkelen die in staat zijn om energieoverdracht te controleren met behulp van moleculaire schakelaars. Verder onderzoek naar de mechanismes en efficiëntie van de hier ontwikkelde systemen zou een beter begrip kunnen opleveren van fundamentele processen die plaats vinden bij energieoverdracht en kan mogelijk leiden tot toepassingen in moleculaire machines of voor data-opslag.

Joost Hurenkamp(Voorst, 1978) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd op het Stratingh Institute for Chemistry van de RUG. De nieuwe werkgever van Hurenkamp is Syncom BV. /JS