Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

12-06-2008

Viering honderdjarig bestaan Vereniging Het Bilderdijkmuseum

Een eeuw rare kostgangers

De Vereniging Het Bilderdijk Museum viert op 20 juni haar honderdjarig bestaan. In samenwerking met het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) van de Vrije Universiteit (HDC) organiseert zij een jubileummiddag met de titel Een eeuw rare kostgangers.

Willem Bilderdijk (1756-1831) is een van de raarste kostgangers in de Nederlandse cultuurgeschiedenis. Hij was autodidact, schrijver, illustrator, advocaat, banneling, onderwijzer, privaat-docent, leraar van Lodewijk Napoleon en inspirator van Isaac da Costa en hij wordt 'De vader van het Réveil' genoemd. Ook veel verenigingsleden kunnen op hun beurt rare kostgangers heten in hun streven Bilderdijk te leren kennen, te propageren en daarbij zichzelf te doen gelden.

Het Bilderdijkmuseum is in 1908 opgericht ter bevordering van onderzoek naar de persoon, het werk en de omgeving van de dichter en denker Willem Bilderdijk. De collectie van het Bilderdijk Museum wordt beheerd door de Bilderdijk-vereniging en bevat niet alleen handschriften van Bilderdijk (brieven en kladaantekeningen) maar ook bijzondere attributen waaronder afgietsels van Bilderdijks rechterhand. Het museum bevindt zich in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit.

Na voordrachten van diverse historici wordt het boek Een eeuw rare kostgangers. Vereniging Het Bilderdijk-Museum 1908-2008 gepresenteerd.