Open Dagen Koninklijke Luchtmacht op vliegbasis Leeuwarden

De Koninklijke Luchtmacht opent dit jaar haar poorten op vrijdag 20 en zaterdag 21 juni op vliegbasis Leeuwarden.

De krijgsmacht is voortdurend actief voor onze veiligheid, zowel in Nederland als ver buiten onze grenzen. Defensie laat elk jaar tijdens de Open Dagen aan het publiek zien hoe de krijgsmacht zich wereldwijd inzet voor vrede en veiligheid. Dit jaar staat het thema innovatie centraal. Militairen zijn goed getrainde professionals die beschikken over het modernste materieel. Defensie gaat voorop in de nieuwste ontwikkelingen om te zorgen dat de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marechaussee op alle niveaus snel, flexibel en doeltreffend inzetbaar zijn. Defensie staat voor innovatie in mens en materieel!

Op beide dagen kunnen bezoekers kennis maken met de taken en middelen van het luchtwapen via een uitgebreide static show, tentoonstelling en vliegshow. De toegang tot de vliegbasis is gratis. Ook dit jaar zijn er diverse internationale vliegteams. Het wereldberoemde demoteam Il Frecce Tricolori geeft een spectaculaire demonstratie met ongekende precisie. Ook het eigen F-16 demoteam van de Koninklijke Luchtmacht laat, onder leiding van kapitein-vlieger Ralph Aarts, uitvoerig zien wat de F-16 in zijn mars heeft.

Er zijn speciale stands waar innovatieve toepassingen zichtbaar worden, zoals de nieuwe 'robocop-helm' van F-16 vliegers, het gebruik van moderne communicatienetwerken als Link-16 en de ontwikkeling van de nieuwe generatie jachtvliegtuigen.

De Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht trekken doorgaans honderdduizenden bezoekers. Naast bezoekers die een kijkje in de technische keuken van de luchtmacht nemen, spelen de Open Dagen een belangrijke rol bij de voorlichting aan schoolverlaters. Onder het motto 'Hangaar 3, the place to be' worden jongeren op unieke manier geïnformeerd over het werken bij de Koninklijke Luchtmacht. Daarnaast verzorgt de Defensie Topsport Selectie judo- en schietclinics en geeft 'Lord of the Rings' Yuri van Gelder een demonstratie.

De vliegbasis Leeuwarden is tijdens de Open Dagen goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf NS-station Leeuwarden rijden speciale bussen. Bezoekers die per auto naar de vliegbasis komen, worden naar parkeerplaatsen in de directe omgeving van het terrein geleid. Voor fietsers wordt een gratis fietsenstalling ingericht op het terrein van de vliegbasis. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.luchtmacht.nl. En voor informatie over de overige Open Dagen van Defensie kunt u kijken op www.defensie.nl.

Noot voor redacties (