Gemeente Amsterdam



Persuitnodiging

Aan de redacties en correspondenten

Datum 16 juni 2008
Kenmerk 036

Meriam Juthan 020 552 2619

Betreft: Waar komt ons eten vandaan? Schoolbezoek aan de boerderij

Geachte mevrouw, mijnheer,

Op vrijdag 20 juni gaat wethouder Marijke Vos met leerlingen van de Buikslotermeerschool mee `de boer op'. De familie Spelt ontvangt de wethouder en de kinderen in hun bedrijf in Zunderdorp. Dit bezoek maakt deel uit van een serie boerderijbezoeken van Amsterdamse scholen. Dit jaar worden twintig schoolbezoeken georganiseerd. In 2009 willen wij alle groepen 7 van Amsterdamse basisscholen (ongeveer 300 klassen) een bezoek aan een boerderij laten brengen.

Voor kinderen is de boerderij een leerrijke omgeving. Het bezoek gaat verder dan een excursie. De kinderen werken de hele dag mee op de boerderij. Tijdens het bezoek leren ze waar het voedsel vandaan komt en wat er allemaal gebeurt voordat het eten op hun bord ligt. Kind en boer, voedselconsument en -producent ontmoeten elkaar op de boerderij. Voedsel staat hoog op de maatschappelijke agenda. We gaan ervan uit dat voedsel van dichtbij duurzamer en eerlijker is, maar ook lekker en gezond. Door dit schoolbezoek leren de kinderen dat werken aan voedsel ook nog heel leuk is.

Datum: vrijdag 20 juni 2008 Plaats: Poppendammergouw 12, Zunderdorp Tijd: 12.30-13.30 uur Programma:
Groep 7 van de Buikslotermeerschool vertrekt om 08.45 naar het platteland en blijft daar tot 14.00 uur. De klas wordt gesplitst in twee groepen en maakt indringend kennis met een bedrijf waar voedsel wordt geproduceerd, met de boer en de boerin, de omgeving, het landschap en de productieketen. De wethouder schuift om 12.30 uur aan bij de lunch.

De vereniging Boerenstadswens heeft het initiatief genomen en wethouder Vos maakt deze schoolbezoeken mogelijk in het kader van Proeftuin Amsterdam (www.proeftuin.amsterdam.nl). Samen met de overige projectpartners: DRO Amsterdam, ANMEC, stichting Educatief Platteland en de natuurverenigingen Water, Land en Dijken, De Amstel en Vechtvallei wordt gewerkt aan het opzetten van een onderwijsprogramma voor de stad Amsterdam.

Aanmelden
U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Op de boerderij mag ook gefilmd worden. U kunt zich aanmelden bij mjuthan@bda.amsterdam.nl of shbalgobind@bda.amsterdam.nl.

Met vriendelijke groet,
afdeling Bestuursvoorlichting

Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Directie Communicatie Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl


---- --