Gemeente Doetinchem

persbericht, 16 juni 2008

Handhavingsestafette op 20 juni

Op 20 juni tijdens de handhavingsestafette gaan toezichthouders en handhavers vanaf 9.00 uur gezamenlijk op pad. Het doel is om door goede samenwerking ten strijde te trekken tegen overtreders op allerlei gebied.

De gemeente Doetinchem organiseert dit jaar haar eigen handhavingsestafette. Dit sluit aan op de landelijke handhavingsestafette die in september plaatsvindt. Enkele speerpunten die samen worden aangepakt zijn: hangjeugd bij scholen, vervoer gevaarlijke stoffen, horeca, bedrijvencontroles (waterschap), hondenpoep, fietsen in het voetgangersgebied. Daarnaast worden stropers aangepakt, en zal ook het crossen en indrinkplekken de aandacht krijgen. Burgemeester Kaiser is portefeuillehouder integrale handhaving op bestuurlijk niveau en verantwoordelijk voor de handhavingstaken. In totaal hebben zich al 50 deelnemers aangemeld voor de estafette.

Waarom?
De Handhavingsestafette is vooral bedoeld om de meest grote ergernissen en overlast aan te pakken en daarnaast van elkaar te leren, bekendheid geven aan de handhaving en de samenwerking tussen de handhavingspartners te intensiveren en verbeteren. Bijkomend voordeel van de estafette is de onderlinge bekendheid, elkaar weten te vinden. En dat alles in een gezamenlijk streven om de gemeente Doetinchem nog schoner, stiller en veiliger te maken.

Wie?
Tijdens de Handhavingsestafette werken gemeentelijke handhavers vergunningen, handhavers openbare ruimte, leerplicht, sociale wetgevers, jeugdtoezichthouders, team wijkwachten en de brandweer samen met de externe deelnemende handhavers. Zoals daar zijn: de politie, Staatsbosbeheer, waterschap, voedselwarenautoriteit en toezichthouder op kansspelen.

Toekomst
Naar aanleiding van de ervaringen en uitkomsten van de gemeentelijke handhavingsestafette wordt er geëvalueerd. Dit zal mede bijdragen aan een nieuw handhavingsprogramma voor 2009.
De estafette op 20 juni is een aanzet voor een jaarlijks terugkerende handhavingsestafette binnen de gemeente Doetinchem.