Ministerie van Defensie

17-06-2008 14:46

OPEN DAGEN KONINKLIJKE LUCHTMACHT IN LEEUWARDEN

De Koninklijke Luchtmacht opent ook dit jaar weer haar deuren. Op de Vliegbasis Leeuwarden kunnen bezoekers op vrijdag 20 en zaterdag 21 juni kennismaken met de taken en middelen van de luchtmacht. Net als tijdens de eerdere Landmachtdagen is ook hier het thema Innovatie.

Innovatie is onlosmakelijk verbonden met de vliegerij. De zogenoemde ârobocop-helmâ van F-16-vliegers is bijvoorbeeld één van de technische snufjes die tijdens deze dagen te zien is. In deze helm worden essentiële doel- en vluchtgegevens geprojecteerd en waarheen de vlieger ook kijkt, de informatie gaat met hem mee. Bezoekers kunnen verder kennisnemen van moderne communicatienetwerken als Link-16 en de ontwikkeling van de nieuwe generatie jachtvliegtuigen. Defensie gaat voorop in de nieuwste ontwikkelingen om op alle niveaus snel, flexibel en doeltreffend inzetbaar te zijn.

Demonstraties
Natuurlijk zijn er ook dit jaar weer diverse vliegshows en internationale vliegdemonstraties. Zo geeft het wereldberoemde Italiaanse Il Frecce Tricolori een spectaculair staaltje van zijn kunnen weg. Het demoteam vliegt met tien jachtvliegtuigen van het type MB 339A. En ook het eigen F-16-demonstratieteam van de Koninklijke Luchtmacht laat zien wat zij in huis heeft.

Werving
De Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht trekken doorgaans honderdduizenden bezoekers. Ze spelen ook een belangrijke rol bij de voorlichting aan schoolverlaters. Onder het motto Hangaar 3, the place to be worden jongeren op unieke manier geïnformeerd over het werken bij de luchtmacht. Ook sporters van de Defensie Topsport Selectie laten zich deze dagen niet onbetuigd. Ze geven onder meer judo- en schietclinics en Lord of the Rings Yuri van Gelder geeft een demonstratie.

Bereikbaarheid
Bezoekers zijn welkom tussen 08.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis. Vliegbasis Leeuwarden is tijdens de Open Dagen goed te bereiken met openbaar vervoer. Vanaf NS-station Leeuwarden rijden er pendelbussen. Voor bezoekers die met de auto komen zijn er parkeerplaatsen in de directe omgeving van het terrein. Op de basis is ook een (gratis) fietsenstalling.

Gerelateerde links:
Open Dagen Luchtmacht
Vliegbewegingen