PvdA Europees parlement


EU moet ontwikkelingssamenwerking anders aanpakken


17 juni 2008
Thijs Berman Debat toekomst ontwikkelingssamenwerking Europa, vrijdag 20 juni a.s.,
19.00-22.00, Polman's Huis, Hoek Jansdam & Keistraat, Utrecht-centrum

De uitdagingen van voedselcrisis, klimaatverandering en de hoge olieprijs vragen een radicaal andere ontwikkelingssamenwerking. Dat stelt PvdA-europarlementariër Thijs Berman, woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking, vrijdag a.s. in een publieksdebat over de toekomst van het Europese ontwikkelingsbeleid. Berman zal met Koenders discussiëren over een andere aanpak van armoede in de wereld.

Berman: "De voedselcrisis en het probleem van klimaatverandering vragen om een andere mix van investeringen. Alleen hulp creëert afhankelijkheid. Door kleine boeren te ondersteunen met microleningen kunnen zij meer voedsel verbouwen. Ontwikkelingssamenwerking moet uitgaan van de eigen kracht van mensen in arme landen." Berman zal daarnaast een aantal nieuwe ideeën presenteren voor een andere invulling van het Europese budget voor ontwikkelingssamenwerking. De EU geeft jaarlijks meer dan 45 miljard euro uit aan ontwikkelingshulp, en is daarmee de grootste donor ter wereld. Maar de EU kan zoveel beter, Europese ontwikkelingssamenwerking moet solidair en sociaal zijn.

U bent van harte uitgenodigd om dit debat bij te wonen. De bijeenkomst heeft plaats in het Polman's Huis in Utrecht-centrum (Hoek Jansdam & Keistraat), en begint om 19.30. Zaal open om 19.00. Genodigden zijn naast Berman en Koenders PvdA-europarlementariër Jan Cremers, Harry van den Bergh (VluchtelingenWerk), Marita Hutjes (Oxfam/Novib) en Mirjam van Reisen (EEPA). Kijk voor meer informatie over de locatie en een routebeschrijving op www.polmanshuis.nl.