Technische Universiteit Delft

Patrick Dewilde neemt afscheid van de TU Delft

Op vrijdag 20 juni neemt prof.dr.ir. Patrick Dewilde, een van de meest prominente hoogleraren van de TU Delft, afscheid. Dewilde is wereldwijd een zeer vooraanstaande wetenschapper op het gebied van de Systeem Theorie. In zijn afscheidsrede constateert hij onder meer dat zijn vakgebied pas helemaal aan het begin van een lange ontwikkeling staat.

In zijn afscheidsrede Intelligence fashioning reality or vice-versa beschouwt Dewilde de stand van zaken op zijn vakgebied Systeem en Netwerk Theorie Het 'ontwerpen van intelligentie' is de belangrijkste taak en uitdaging voor ontwerpers van moderne intelligente systemen. De vraag is echter wat intelligentie precies is en hoe het zich verhoudt met de realiteit. Deze vraag heeft grote denkers als Socrates, Plato, Aristoteles, Kant en Leibniz beziggehouden. Vanaf de 20e eeuw hebben ook wiskundigen en computerwetenschappers zich over de vraag gebogen, met verrassende resultaten. Nog recenter hebben gecombineerde inzichten uit de neurobiologie en de systeemwetenschappen bijgedragen aan een juister begrip. De ingenieurswetenschappen leveren tegenwoordig wel bouwstenen voor intelligente systemen maar de integratie van deze bouwstenen tot één systeem dat lijkt op wat er is de menselijke hersenen gebeurt, is nog maar beginnend. Volgens Dewilde zijn we wel op weg naar die integratie, maar staan we pas helemaal aan het begin van een lange ontwikkeling.

Leuven
Prof. Dewilde werd geboren in 1943 te Korbeek-Lo in België. Hij studeerde Elektrotechniek aan de Katholieke Universiteit van Leuven (1966) en promoveerde in 1970 in dat vakgebied aan Stanford University. Tijdens zijn promotieonderzoek werd de basis gelegd voor het onderzoek waarmee hij wereldwijde bekendheid in het vakgebied zou krijgen, met name de toepassing van het Schur-algoritme in numerieke algoritmen waardoor bijvoorbeeld natuurgetrouwe spraakcodering mogelijk werd en dat nu wijdverspreid in de mobiele telefonie wordt toegepast. Na de Universiteit van California en Lagos kwam hij terug naar België. In 1977 werd Dewilde vervolgens benoemd aan de Technische Universiteit Delft als hoogleraar in Netwerk Theorie. Van 1993 tot 2001 en daarna weer van 2004 tot 2006 was hij wetenschappelijk directeur van het Delft Institute for Microelectronics and Submicron Technology (DIMES). Vanaf 2001 was hij voorzitter van de vakgroep Circuits and Systems, tevens wetenschappelijk directeur van het ICT Delft Research Centre en wetenschappelijk directeur van het Delftse Intelligent Systems Consortium. Daarnaast was Dewilde, van 1995 tot 2003, voorzitter van de Technologiestichting STW en ontving hij meerdere onderscheidingen.



Technische Universiteit Delft