Stichting AAP steunt terugplaatsen chimpansees in Guinees natuurgebied

19/06/2008 16:30

Stichting AAP

14 chimpansees uit een opvangcentrum in het Westafrikaanse Guinee staan binnenkort oog in oog met een wilde populatie chimpansees. De groep van 14 wordt op 29 juni, na een lange tijd van voorbereiding, vrijgelaten in een beschermd natuurgebied waar al wilde chimpansees leven. Dit initiatief van het 'Centre de Conservation pour Chimpanzés' (CCC) is een wereldwijde primeur. Directeur van Stichting AAP David van Gennep reist vrijdag 20 juni af naar Guinee om Estelle Raballand, biologe en leidster van het CCC, te ondersteunen bij de afronding van het project.

De vrijlating van de chimpansees is de eerste in zijn soort. Het is hoopgevend dat belangrijke spelers als de Guineze overheid, de EU en PASA (Pan African Sanctuary Association) dit project onderschrijven. Indien succesvol, kan deze methode wellicht een oplossing vormen voor de vele chimpansees in gevangenschap in Afrika. Bovendien kunnen dergelijke vrijlatingen bijdragen aan de soortbescherming in het wild.

AAP, een Europees opvangcentrum voor uitheemse zoogdieren, steunt het CCC al een aantal jaar door onder meer het verstrekken van medicijnen, medische apparatuur en het ter beschikking stellen van Air Miles. In het CCC zitten momenteel nog 49 chimpansees, die allemaal het slachtoffer zijn van de illegale handel in bushmeat. De dieren in het opvangcentrum zijn gered dankzij inbeslagname door de overheid of door aankoop van de dieren door aanwezige expats.





http://www.aap.nl