BedrijfsautoRAI

Van Bentum Woudenberg is op MAN TGX gevallen

(6/20/2008)
Het Woudenbergse transportbedrijf H.J. van Bentum heeft voor het gespecialiseerde vervoer van tanktransport van bulkgoederen naar het Verenigd Koninkrijk een wel heel speciale MAN laten bouwen. Aan de zestig trekkende eenheden is nu 1 MAN toegevoegd. De levering van de nieuwe TGX is mogelijk geworden door het twee-merken beleid van de firma Van Bentum en de goede relatie die in de afgelopen jaren is opgebouwd met de locale MAN dealer Roordink Bedrijfswagens uit Barneveld en Veenendaal.

Het transportbedrijf H.J van Bentum transport b.v. opgericht in 1969 is gegroeid tot een transportbedrijf met rond de 500 transporteenheden, waarvan een zestigtal trekkers, een tweehonderd huiftrailers, een honderdenvijftig silo-opleggers en een vijftigtal silocontainers. Specialiteit van het bedrijf zijn silo- en ferrytransporten op het Verenigd Koninkrijk.

Het transport geschiedt met speciaal ontwikkelde lichtgewicht bulkopleggers, maar ook bij de huiftrailers hebben zij een concept ontwikkeld waardoor het eigen gewicht van de trailer zo laag mogelijk blijft, hetgeen betekent dat er meer gewicht geladen kan worden. Een duidelijk beeld dat gewicht voor deze vervoerder zeer belangrijk is.

De nieuwe MAN TGX voor het vervoer op Groot-Brittannië is âspecial buildâ op basis van de operationele eisen van de onderneming. Daartoe heeft intensief overleg plaats gevonden met de techneuten van Van Bentum en de specialisten bij MAN en de diverse betrokken toeleveranciers.
De basisauto was een TGX 18.440 4x2 met de ruime XXL-cabine met de speciale langere wielbasis van 4200 mm. Deze is vervolgens door Estepe voorzien van een 17,5 inch schijfgeremde pusheras. Drumâengineering zorgde voor de opbouw van een Type 900 compressor en in Engeland is de overgebleven ruimte aan het chassis op maat aangevuld met de brandstoftanks met 1220 liter inhoud die tevens dienst doen als veiligheidverhogende en brandstofbesparende zijskirts. De finishing touch heeft in de werkplaats van Van Bentum plaats gevonden. Een hydraulisch systeem en diverse tanks en kisten completeren de MAN.

Het eindresultaat mag er zijn, de door zijn constructie en opbouw lichte MAN truck is na alle aan en opbouwen rond de 300 kilo lichter als de bestaande vloot met vergelijkbare voertuigen. Door de extra bijgeplaatste as mag Van Bentum met treingewichten tot 44 ton op het Britse wegennet rijden. En er wordt voorkomen dat de asdruk op de aangedreven achteras in Nederland onbedoeld boven de wettelijke maxima uitkomt.

The European Road Transport Show 2007