Artis

Amsterdam, 20 juni 2008

Persbericht

Gorillababy geboren in Artis

In de nacht van dinsdag 17 juni op woensdag 18 juni is Artisgorilla Dafina bevallen, zowel moeder als jong maken het goed. Het is nog niet bekend of het een jongen of een meisje is. Ook vader Akili lijkt erg in zijn sas met zijn derde kind binnen anderhalf jaar.

Goed voorbeeld
Gorilla Dafina heeft vaker baby's gekregen, maar tot nog toe ging het moederen haar niet zo goed af; alle jongen zijn grootgebracht in de gorillacrèche van de dierentuin in Stuttgart. Bij deze baby zou dat wel eens heel anders kunnen verlopen, want gorilla's moeten het moederen echt leren. Vorig jaar zijn twee andere gorillamoeders succesvol bevallen van gorillamannetjes Bwana en Shomari. Kersverse gorillamoeder Dafina heeft dus al een jaar kunnen kijken hoe je een baby moet vasthouden, verzorgen en voeden.

Gezonde gorillagroep
Het jong van Dafina is een welkome aanvulling voor de gorillagroep in Artis. Sinds 1990 investeert Artis in het creëren van een gezonde gorillagroep en met de geboorte van Bwana en Shomari in 2007 en nu de baby van Dafina vormt de groep een succesvol onderdeel van het internationale fokprogramma.

Bedreigd
In Afrika zijn gorilla's een bedreigde diersoort. Met behulp van fokprogramma's wordt de soort, in de loop van de tijd, behoed voor uitsterven. De mens vormt in het wild de voornaamste bedreiging voor gorilla's, vooral door versnippering van leefgebieden, de handel in zogenaamd `bushmeat' en stroperij.
Download een persfoto van Dafina en haar jong.