Ingezonden persbericht


Persbericht
Datum 19 juni 2008
Ons Kenmerk

Lekkage diepwand Vijzelgracht

Op donderdagmiddag 19 juni is tijdens het uitgraven van het in aanbouw zijnde station Vijzelgracht een lekkage in de wand van het metrostation opgetreden. In de betonnen wand van het station bevindt zich op een diepte van ongeveer 12 meter onder het straatniveau een opening. Het lek werd ontdekt toen door de opening zand en water het station binnenstroomde. Een gevolg van het lek was dat de grondwaterstand daalde en een aantal aangrenzende woningen verzakte. De woningen werden vervolgens op last van de brandweer en de gemeentelijke dienst Milieu en Bouwtoezicht ontruimd.

Het gat in de wand bevindt zich op een diepte van ongeveer 12 meter onder het straatniveau. De aannemer heeft gisteravond in het station een grondpakket aangebracht bij het lek en is vervolgens gestart met de reparatie. Met behulp van injectielansen wordt van buiten het station een kunststofhars ingebracht. Mogelijk wordt later vandaag ook softgel geïnjecteerd. De reparatie zal de hele dag nog doorgaan.

Door de daling van het grondwaterpeil ontstond een aanzienlijke zetting van de panden Vijzelgracht 20 t/m 26, de zogenaamde wevershuizen. Deuren gingen klemmen en enkele ruiten braken. In de gevel van nr. 24 ontstonden scheuren. In de loop van gisteravond is besloten de panden te evacueren, de bewoners hebben overnacht bij vrienden en familie en in hotels.

Vanochtend vroeg was de situatie van de panden weer stabiel, er was geen doorgaande zetting meer. Naar verwachting zal de dienst Milieu en Bouwtoezciht in nauw overleg met de brandweer vandaag beslissen of de bewoners kunnen terugkeren.

Het lek in de wand van de bouwput is ontstaan in een voeg tussen twee diepwandpanelen. De wanden van de put zijn opgebouwd uit betonnen segmenten met een dikte van ongeveer 1 meter 20 en een breedte van 2 meter 70. Tussen deze segmenten bevindt zich een voeg met, naar nu blijkt, een zwakke plek.

Een lekkage van deze omvang in diepwanden is uitzonderlijk. Kleine poreuze plekken komen vaker voor en worden dan met behulp van injecties gedicht. In Amsterdam werden bij de ontgraving van de metrostations Ferdinand Bolstraat, Vijzelgracht en Rokin uitsluitend zulke kleine vochtplekken aangetroffen. Gemeente en aannemer zullen samen de oorzaak van deze grote lekkage onderzoeken en de nodige maatregelen treffen.

De lekkage in het station en de reparatiewerkzaamheden hebben geleid tot veel overlast voor de bewoners van de Vijzelgracht. Ze ontvangen vandaag een informatiebrief en worden uitgenodigd voor een overleg met het projectbureau Noord/Zuidlijn. De bewoners van de wevershuizen krijgen van de gemeente ondersteuning op maat.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht