Gemeente Maastricht

Euregio steunt Maastricht als kandidaat Culturele Hoofdstad

20.06.08

De steden Luik, Aken, Hasselt, Heerlen en Sittard-Geleen gaan intensief met Maastricht samenwerken bij de kandidatuur voor Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Dit hebben de cultuurwethouders van de zes steden besloten tijdens een gezamenlijk overleg in Maastricht. Naast de Nederlandse provincie Limburg zullen ook de provincies Belgisch Limburg en Luik een actieve rol vervullen bij het binnenhalen van de kandidatuur.

Het was de eerste keer dat de wethouders van de zes steden, samen met cultuurgedeputeerde Odile Wolfs, samen vergaderden over de Maastrichtse kandidatuur. Op uitnodiging van wethouder Jean Jacobs spraken de wethouders Hupkens (Luik), Pollet (Hasselt), Rombey (Aken), Diederen (Heerlen) en van Rijswijk (Sittard-Geleen) nogmaals hun steun uit voor de Maastricht als Culturele Hoofdstad. In Luik heeft de gemeenteraad dit zelfs al in een besluit vastgelegd. Dit betekent ondermeer dat de steden elk voor zich de komende periode hard gaan werken aan het versterken van hun culturele identiteit en activiteiten, het verbeteren van de samenwerking tussen de culturele instellingen en creatieve makers in de hele euregio en dat ze, waar ze maar kunnen, de kandidatuur van Maastricht actief zullen ondersteunen.

Wethouder Jean Jacobs was na afloop van de bijeenkomst tevreden over de resultaten: "Als onze gemeenteraad in december het sein op groen zet voor de Maastrichtse kandidatuur, zullen we dit project met de zes steden samen gaan trekken. Maastricht alleen is daar te klein voor. De serieuze steun van de andere steden en de provincies voor de Maastrichtse kandidatuur, betekent een stevige sprong voorwaarts. Geen enkele andere Nederlandse kandidaatstad kent net als wij zo'n internationale samenwerking. En dat is toch wat ze in Brussel bij de Europese Commissie, die de uiteindelijke kandidaat zal benoemen, graag zien. Dit vergroot onze kansen."

De wethouders hebben verder afgesproken dat ze de komende jaren enkele keren per jaar bij elkaar komen. Op ambtelijk niveau zal de Maastrichtse kandidatuur verder voorbereid worden via gezamenlijke werkgroepen.

De gemeenteraad van Maastricht zal half december een beslissing nemen of Maastricht definitief kandidaat wordt. Het is de bedoeling dat de gemeenteraden van de overige steden zich dan begin 2009 uitspreken over actieve steun aan deze kandidatuur.