Nederlands Jeugdinstituut


Handleiding Coördinatie van zorg

Door de keten van zorg voor kinderen en jongeren in Almere Utrecht, 17 juni 2008 In de gemeente Almere is de zorg voor ouders en kinderen met problemen net als in de meeste andere gemeenten over vele instellingen verdeeld. Als er meerdere vormen van hulp nodig zijn in een gezin is er een goede afstemming tussen professionals nodig: coördinatie van zorg. De gemeente Almere heeft het Nederlands Jeugdinstituut/ NJi opdracht gegeven om te beschrijven op welke niveaus binnen de Almeerse zorgpiramide coördinatie van zorg plaatsvindt, welke competenties hiervoor noodzakelijk zijn en welke stappen er te onderscheiden zijn in het proces van signaleren, bijeenbrengen, afstemmen, uitvoeren en evalueren. De resultaten zijn verwerkt in de handleiding Coördinatie van zorg. Bij coördinatie van zorg gaat het meestal om hulp aan gezinnen met (meervoudige) problematiek, die geen grip hebben op de eigen situatie. Deze gezinnen hebben te maken met diverse instanties en professionals.

De gemeente Almere wil de hulp en zorg van de verschillende voorzieningen beter afstemmen met als doel te voorkomen dat kinderen niet, verkeerd of veel te laat geholpen worden. Binnen de gemeente is besloten dat de jeugdgezondheidszorg (JGZ) de zorgcoördinatie op zich neemt. Daarmee krijgen de jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen van de Zorggroep Almere en de GGD Flevoland de verantwoordelijkheid hiervoor.

Methodiek coördinatie van zorg
In de handleiding wordt de methodiek van coördinatie van zorg voor de JGZ uitgewerkt. Wanneer de problematiek binnen een gezin complexer en intensiever is en er meerdere zorg- en hulpverleners betrokken raken, kunnen jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen zich tijdelijk laten bijstaan door een procescoördinator, die de coördinatie van zorg intensiever kan uitvoeren. Wanneer de zorg stagneert, is opschaling naar de brandpuntfunctionaris mogelijk, die beschikt over doorzettingsmacht. De handleiding beschrijft deze stappen in de coördinatie van zorg en besteedt aandacht aan de werkwijze van de procescoördinator en van de brandpuntfunctionaris. Tot slot worden in de handleiding de randvoorwaarden en de organisatorische en logistieke zaken beschreven die geregeld moeten zijn om coördinatie van zorg goed uit te kunnen voeren.

Handleiding
De handleiding is een hulpmiddel om op basis van inhoudelijke consensus en afspraken tussen instellingen en professionals richting te geven aan coördinatie van zorg in de praktijk. De handleiding zal de komende jaren regelmatig vernieuwd worden op grond van nieuwe inzichten, groeiende ervaringen, praktijkevaluaties en onderzoek naar de resultaten van coördinatie van zorg. De handleiding Coördinatie van zorg is geschreven voor JGZ-professionals, procescoördinatoren en de brandpuntfunctionaris in Almere.

Bestellen
De handleiding Coördinatie van zorg. Door de keten van zorg voor kinderen en jongeren in Almere is geschreven door Bert Prinsen en Ingrid Ligtermoet en is voor 30,- te bestellen via www.nji.nl/publicaties.