Senternovem


20-06-2008 | Project nieuwe aanpak van diagnosticeren TBC in minder ontwikkelde gebieden scoort hoog

De tweede tender voor de Subsidie Opkomende Markten (SOM) 2008 is succesvol afgerond. Er zijn acht projecten gerankt en vier projecten hebben een subsidie toegekend gekregen. Het Zuid-Afrikaanse samenwerkings project 'CAD4TB' van Rogan-Delft en het Image Sciences Institute is hierbij als hoogste geëindigd.

Rogan-Delft is een dochter van Delft Diagnostic Imaging, ontwikkelaar van medische diensten en producten. Het Image Sciences Institute van het UMC Utrecht is één van de grootste onderzoekscentra van Europa op het gebied van medical imaging. In het project wordt gezocht naar een oplossing voor het diagnosticeren van tuberculose in zuidelijk Afrika.

Naar schatting is eenderde van de wereldbevolking geïnfecteerd met de tbc-bacterie. De oorzaak van de dramatische toename van tbc in Afrika gedurende de afgelopen vijftien jaar is hiv/aids. Minstens elf procent van de mensen met hiv/aids overlijdt aan tbc, wat neerkomt op ongeveer vijfduizend mensen per dag. Tbc is redelijk eenvoudig te genezen, mits op tijd gediagnosticeerd. Röntgen speelt hierbij een belangrijke rol, maar kan in minder ontwikkelde of afgelegen gebieden nog te weinig ingezet worden, voornamelijk door het gebrek aan ervaren deskundigen die de röntgenfoto's kunnen interpreteren.

In de afgelopen tien jaar heeft een doorbraak plaatsgevonden in patroonherkenning en zelflerende computerapplicaties, waardoor Computer Aided Diagnosis (CAD) een belangrijke tool is geworden in de medische beeldanalyse. In dit project wordt CAD ingezet voor het diagnosticeren van tbc in minder ontwikkelde gebieden.Rogan-Delft en het Image Sciences Institute werken in het project samen met het Long Institute op de universiteit van Kaapstad, het Desmund Tutu TB Centre op de universiteit van Stellenbosch en Zambart, een NGO die zich richt op de overlap tussen hiv en tbc door onderzoek en creëren van draagvlak.