Senternovem


20-06-2008 | Nieuwe generatie duurzamer koelinstallaties op komst

Supermarktkoeling voor een beter klimaat?

De nieuwe generatie koel-/vriescombinaties met natuurlijke koudemiddelen komt eraan! Marius van der Linden van koelfabrikant Carrier en Rob Jans van adviesburo Coolsultancy kondigden CO2-koelvriesinstallaties in supermarkten aan. Hierbij kan de afvalwarmte worden benut voor de verwarming van naburige gebouwen. Dat verhoogt de energie-efficiëntie en leidt tot meer kostenbesparingen. Dit werd bekendgemaakt tijdens een workshop in het kader van het SenterNovem-evenement KansRijk op 5 juni in Nieuwegein.

Bij de koudeproductie in koelsystemen komt afvalwarmte vrij. Bij de koelvriesinstallaties met het natuurlijke koudemiddel CO2 is de temperatuur van de afvalwarmte hoger dan bij conventionle koelinstallaties. Dit nadeel van 65 graden Celsius kan ook een voordeel zijn: het is interessant voor gebouwverwarming. Niet alleen in de supermarkten zelf maar ook in omringende woningen. Van der Linden: "CO2 is de beste optie voor het klimaat. Koelinstallaties op basis van kooldioxide leveren ongeveer zes procent energie-efficiëntie op. Maar gecombineerde koel/- en warmtesystemen kunnen de energie-efficiëntie fors verhogen."

Interesse bij supermarkten
Supermarkten volgen de ontwikkelingen van natuurlijke koudemiddelen op de voet. Sija de Jong van branche-organisatie CBL vertelde dat de koudebehoefte van supermarkten flink toeneemt. Trends als gemak, gezondheid, genieten en maatschappelijk verantwoord produceren liggen hieraan ten grondslag. "De consument vraagt bijvoorbeeld om meer kant-en-klare producten, kleinere porties, meer variatie in producten en gesneden fruit in bakjes. Al deze ontwikkelingen leiden tot een forse toename in koeling. Momenteel hebben de Nederlandse supermarkten 200 kilometer aan koelvitrines nodig. Straks komt er naar verwachting jaarlijks vijf kilometer bij."

Door de grote koudebehoefte zijn de supermarkten zeer geïnteresseerd in de ontwikkelingen rondom koudemiddelen. "Natuurlijke koudemiddelen zijn interessant, milieuvriendelijk, efficiënt en beheersbaar. En goedkoper dan HFK's. Dus de branche wil serieus kijken naar de mogelijkheden. Toch zijn er ook nadelen. Koelinstallaties die gedeeltelijk werken op basis van ammoniak, zijn moeilijk te introduceren. Ammoniak is een giftige stof en hoewel de veiligheid van de installaties goed is, willen veel supermarkten liever helemaal geen risico lopen. Een ander nadeel is het beperkte aanbod van duurzamer koelinstallaties. En de investering bedraagt twintig procent extra." De Jong pleitte daarom voor meer aanbod zodat de prijs van koelinstallaties lager wordt, en voor meer proefprojecten om te kijken hoe de energie-efficiëntie van natuurlijke koelinstallaties verder verbeterd kan worden.

Natuurlijke en chemische koudemiddelen
Onafhankelijk adviseur Rob Jans van Coolsultancy BV wees op een andere techniek die de energie-efficiëntie kan verbeteren. Een combinatie van CO2 en de HFK R410a. Jans kreeg ROB-subsidie voor deze combinatie van een natuurlijk en een chemisch koudemiddel. Momenteel wordt deze techniek in de HeHE-supermarkt (een PLUS-markt) in Heerlen gedemonstreerd. Een platenwisselaar in de condensor van het koelsysteem zorgt ervoor dat de vrijkomende warmte wordt benut in het naburige Mijnwater-verwarmingsproject. "Deze combinatie van natuurlijke en chemische koudemiddelen levert ook een aanzienlijke reductie van broeikasgassen", aldus Jans.

Meer informatie

ROBkoeling: natuurlijk koelen