AutoRai

Mali-biocarburant winnaar European Environmental Business Award

(6/20/2008)
Iedere twee jaar reikt de Europese Unie de European Environmental Business award uit. Hiermee wil de EU pioniers in groene innovatie erkennen en stimuleren. Deze maand werd bekendgemaakt dat Mali-biocarburant de prestigieuze European Environmental Business award in de wacht heeft gesleept.

Kia Nederland, dat nauw betrokken is bij de activiteiten van Mali-biocarburant, is uiteraard bijzonder trots op deze erkenning voor haar inspanningen voor een beter milieu. De onderneming âMali-biocarburantâ, waarmee Kia Nederland nauw samenwerkt als onderdeel van het begin dit jaar gelanceerde initiatief Kia Duurzaam, was voor de verkiezing genomineerd in de categorie âInternationale samenwerkingâ.

Mali-biocarburant is een initiatief van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam. Mali-biocarburant werkt samen met een boerenunie in de regio Koulikoro in Mali voor de aanplant van jatropha-hagen rond de akkers. Deze struiken beschermen de gewassen tegen binnendringen en vraat van geiten en tegen erosie. Daarnaast leveren de struiken noten op waarvan olie en vervolgens biodiesel gemaakt wordt voor lokaal gebruik. Hiermee wordt de uitstoot van CO2 voorkomen. Tevens binden de struiken CO2, wat een bijkomende inkomstenbron is voor de lokale bevolking.

Het rapport van de jury gaf aan dat juist de combinatie van deze factoren: CO2 vastlegging, biobrandstof en het feit dat deze struiken een bijdrage leveren aan de oplossing van het voedselprobleem, in plaats van deze te vergroten zoals bij andere biobrandstoffen, de reden was om deze prijs aan dit project toe te kennen.

Begin dit jaar won het KIT met Mali-biocarburant in Nederland ook al het âEi van Columbusâ, een prijs voor maatschappelijk verantwoord ondernemen die door zeven ministeries in Nederland is ingesteld. Het feit dat deze methode van biobrandstofwinning geen landbouwgrond opeist, vormde een belangrijke reden voor de organisatie van het âEi van Columbusâ.

Kia Duurzaam
Kia Nederland is nauw betrokken bij de activiteiten van Mali-biocarburant. Begin dit jaar lanceerde Kia in Nederland met Kia Duurzaam een doordacht initiatief om ook in ons land een bijdrage te leveren om de hoge uitstoot van CO2 terug te dringen. Kia Duurzaam steunt op drie belangrijke pijlers die de milieuproblematiek zowel vanuit een technologisch uitgangspunt als via gedragsverandering benaderen: Innoveren, Reduceren en Compenseren. Bij die laatste pijler, Compenseren, ligt de directe link met de European Environmental Business award die door de EU aan Mali-biocarburant is toegekend.

De werkwijze bij Compenseren is als volgt. Kia Nederland betaalt voor de deelnemers aan Kia Duurzaam het eerste jaar compensatie voor het gebruik van hun auto aan Trees for Travel. Trees for Travel is een organisatie die werkt aan de aanplant van bomen en de ontwikkeling van duurzame energie in vooral ontwikkelingslanden en zorgt vervolgens dat er voor dit geld in Mali extra Jatropha-struiken worden aangeplant. De noten die aan deze struiken groeien worden door Mali-biocarburant vervolgens op duurzame wijze verwerkt tot biodiesel voor lokaal gebruik.

Compensatie
Kia Nederland betaalt voor alle nieuwe Kiaâs die vanaf 2008 worden verkocht de compensatie van alle kilometers die in één jaar gereden worden. Het enige dat Kia-rijders hoeven te doen is zich aan te melden (via de dealer of mijnkia.nl). Vanzelfsprekend kunnen ze na dat eerste jaar zelf extra jaren bijkopen om het gebruik van hun auto te compenseren.

âMet Kia Duurzaam neemt Kia haar verantwoordelijkheid om te werken aan een beter milieu,â aldus Cor Baltus, Managing Director van Kia Nederland. âOp alle niveaus in de maatschappij moet er alles aan worden gedaan om de CO2-uitstoot te beperken. Kia Nederland investeert daarom in de aanplant van Jatropha-struiken in Mali en wij zijn er zeer trots op dat het project waarmee wij voor dit initiatief samenwerken door de Europese Unie is bekroond met zoân prestigieuze prijs als de European Environmental Business Award.â