Nieuw-Vlaamse Alliantie


Steunpunt voor studenten met een handicap (20/06/08)

Vlaams parlementslid Helga Stevens (N-VA) interpelleerde minister Frank Vandenbroucke in de commissie Onderwijs over het aangekondigde steunpunt voor studenten met een handicap in het hoger onderwijs. Al in 2006 beloofde de minister dat hij een netoverstijgend steunpunt voor studenten met een handicap zou oprichten. Dat steunpunt zou er komen tegen 1 april 2007 ter vervanging van het bestaande expertisecentrum, een samenwerkingsverband van een drietal onderwijsinstellingen. De subsidies voor het expertisecentrum werden op 1 januari 2008 stopgezet ten voordele van het nieuwe steunpunt. Alleen: dat steunpunt is er tot op vandaag nog niet.

Het nieuwe steunpunt kreeg nochtans een belangrijke taak mee: bundelen van binnen- en buitenlandse expertise, aanspreekpunt voor studenten met een handicap en sensibiliseren van de onderwijsinstellingen. Vanuit haar bekommernis voor studenten met een handicap vroeg Helga Stevens dan ook uitleg over deze gang van zaken.

Vlaams minister Frank Vandenbroucke kon niet anders dan toegeven dat het inderdaad een lijdensweg geworden was. De procedure om tot een onafhankelijk, gedragen en netoverstijgend steunpunt te komen, bleek niet evident en complexer dan eerst gedacht. De minister beloofde echter dat het nieuwe steunpunt op 1 september 2008 operationeel zou zijn. Het zou meteen ook voor vijf jaar subsidies krijgen waardoor het niet van jaar tot jaar in onzekerheid verkeert over de voortzetting van haar opdracht. Als netoverschrijdend steunpunt met een uitgebreid takenpakket zal de subsidie ten opzichte van het voormalige expertisecentrum opgetrokken worden van 188.000 euro tot 250.000 euro per jaar.

Volgens Helga Stevens is dergelijk steunpunt cruciaal om de participatie van studenten met een handicap in het hoger onderwijs te verhogen en het bevorderen van een handicap-vriendelijk beleid door de onderwijsinstellingen. Zij rekent er dan ook op dat het steunpunt op 1 september effectief van start kan gaan. Voor de keuze en de ondersteuning van nieuwe studenten met een handicap in het licht van het volgende academiejaar komt het nieuwe steunpunt evenwel te laat.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be