Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

RHC Rijnstreek en Lopikerwaard officieel van start

17 juni 2008 - De gemeenten Bodegraven, Lopik, Montfoort, Oudewater, Reeuwijk, Woerden en IJsselstein alsmede het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hebben een samenwerkingsverband voor het beheer van de historische archieven. Met de bezegeling van een oorkonde door de bestuurders van deze gemeenten en het hoogheemraadschap op vrijdag 20 juni 2008 gaat het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard officieel van start.

Het RHC is een voortzetting van het Streekarchief Rijnstreek te Woerden, dat een ruime ervaring heeft op het vlak van de cultuur-historie en het beheer van archieven. In maart verzochten de gemeenten Lopik, Oudewater en IJsselstein te mogen aansluiten bij het Streekarchief, om de uitvoering van de archieftaken en de dienstverlening voor het publiek naar een hoger plan te tillen. Voor het streekarchief betekende dit een forse uitbreiding van het werkgebied, wat een belangrijke aanleiding was voor de nieuwe naam RHC Rijnstreek en Lopikerwaard.

Vraagbaak lokale geschiedenis

Daarnaast noemen steeds meer archiefdiensten zich Regionaal Historisch Centrum om te benadrukken dat zij meer doen dan het bewaren van archieven voor het nageslacht. Het RHC is een vraagbaak op het gebied van de lokale geschiedenis en werkt samen met andere culturele instellingen.

Een belangrijk medium is de website, waarop vele oude foto's en kranten zijn geplaatst, tal van onderwerpen uit de plaatselijke geschiedenis staan beschreven en gezocht kan worden in enkele archiefbronnen. Het adres van de onlangs vernieuwde website is: www.rhcrijnstreek.nl

Daarnaast is de studiezaal, gevestigd in het Stadhuis van Woerden, vijf dagen in de week geopend voor iedereen, die iets over het verleden wil nazoeken. De archieven en collecties zijn kosteloos in te zien.

Deze zomer zullen belangrijke archieven zoals die van de gerechten en de notarissen uit de Lopikerwaard vanuit Het Utrechts Archief naar Woerden worden verhuisd. Deze archieven en die van de gemeenten, kerken, polders, weeskamers, en vele lokale verenigingen en instellingen zijn in samenhang met elkaar te raadplegen. Zeker voor de gemeenten Lopik, Oudewater en IJsselstein betekenen deze ontwikkelingen een enorme kwaliteitsimpuls. De provincie Utrecht steunt de totstandkoming van het RHC Rijnstreek en Lopikerwaard dan ook met een eenmalige subsidie.

Adres

RHC Rijnstreek en Lopikerwaard
De Bleek 2 Woerden (zij-ingang stadhuis)
Postbus 45, 3440 AA Woerden
tel. 0348-428846
www.rhcrijnstreek.nl
Openingstijden: ma-vr 9.00 tot 16.30 uur en elke eerste dinsdag van de maand (m.u.v. juni-augustus) 19.00 tot 21.30 uur.