Groen!

Brussel, 20 juni 2008

Groen! promoot de Wappersong: "We rijden door en zien niet om"

Vandaag wordt "We rijden door en zien niet om" gelanceerd, een samenwerking tussen Stef Kamil Carlens en zijn groep Zita Swoon, Raymond Van Het Groenewoud en tekstschrijver pdw. Om het eerste Vlaamse protestlied sinds jaren te ondersteunen, beslist Groen! een website op te starten waarop het lied met een bijhorende clip kunnen worden bewonderd: www.wappersong.be. Op de site vind je extra informatie over het dossier van de Oosterweelverbinding en een link naar onder meer de petitielijst van Ademloos.

De laatste maanden wordt steeds duidelijker welke negatieve impact de Lange Wapper op Antwerpen en op haar inwoners zal hebben. Het protest van onder anderen de actiegroepen stRaten-generaal en Ademloos wordt nu door steeds meer onafhankelijke experts bijgetreden. De grootste problemen die worden aangeklaagd zijn: de toename van fijn stof in bepaalde wijken van de stad (Deurne Noord, Merksem, luchtbal) en de gevolgen daarvan voor de volksgezondheid, de toename van lawaaihinder, het hypothekeren van de ontwikkeling van het eilandje, het opofferen van grote groenzones zoals het Noordkasteel en het Sint-Annabos en het verkeerstechnische aspect dat nu al ongevallen en de daarbij horende files voorspelt. De BAM heeft op dit alles amper antwoorden, de alternatieven die door bijvoorbeeld stRaten-generaal werden uitgewerkt zijn bovendien nooit echt goed onderzocht. De meeste politici komen ondanks dit alles niet verder dan: "het is allemaal al beslist en we moeten nu verder". Of zoals Patrick Janssens het verwoordde: "We've got to walk and don't look back". Nochtans is de bouwaanvraag nog niet gebeurd en is in dit dossier dus nog geen enkele definitieve beslissing genomen.

Freya Piryns, fractieleidster van de Groen! gemeenteraadsfractie in Antwerpen en senator, licht toe: "Het hele masterplan dat aanvankelijk wel aandacht had voor meer openbaar vervoer, groene boulevards en inspraak van de bevolking wordt schaamteloos gereduceerd tot de Oosterweelverbinding en het optrekken van de Lange Wapperbrug zonder rekening te houden met de omwonenden, de inwoners van de stad Antwerpen en het steeds meer stijgende kostenplaatje (inmiddels 2,51 miljard euro). Groen! legt zich niet neer bij het defaitisme van de meerderheidspartijen en wij zullen dan ook de bouw van de brug in de huidige vorm en op het huidig vooropgestelde tracé op alle mogelijke manieren bestrijden. We doen dat in de eerstkomende gemeenteraad waar we een motie neerleggen om alsnog een onafhankelijk onderzoek van de alternatieven te verkrijgen, maar we strijden ook verder in het Vlaams Parlement en hebben al aangekondigd dat we desnoods burgers zullen ondersteunen om naar de rechtbank te stappen. We hopen dan ook dat de Wappersong van Zita Swoon en Raymond de Antwerpenaren en sympathisanten die zich vragen stellen bij deze don't-look-backaanpak een stem kan verlenen."

Vandaag om 11u is er ook op de Grote Markt in Antwerpen een protestactie van de leerlingen van het Sint-Jozefinstituut, een instelling voor mentaal en fysiek gehandicapte kinderen die door de brug bedreigd wordt, bijgestaan door andere schoolkinderen.

Freya Piryns, senator