Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

20 juni 2008
Veelkleurig jubileumnummer tijdschrift Mosaïek
Met o.a. Douwe Draaisma, Karin Spaink, Micha Wertheim en Harald Merckelbach

Een column van cabaretier en oud UM-student Micha Wertheim, een interview met Karin Spaink, een portret van UM-promovenda Stine Jensen en een e-mailwisseling over het geheugen tussen de hoogleraren Harald Merckelbach en Douwe Draaisma, schrijver van de bestseller De heimweefabriek. Dat en meer is te lezen in het jubileumnummer van Mosaïek, het enige cultuurwetenschappelijke tijdschrift van Nederland, dat al tien jaar gemaakt wordt aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht.

Van macht tot verlangen, van herrie tot pop, van religie tot censuur... zomaar wat thema's uit de geschiedenis van Mosaïek, dat zijn tiende jaargang viert met een extra dikke kleurenuitgave en een gratis dvd over wat cultuurwetenschappen nu eigenlijk is. Dit jubileumnummer bevat essays, columns en artikelen over ontwikkelingen in kunst, wetenschap en technologie. Een cultuurwetenschapper kan deze drie domeinen niet los van elkaar zien en dat levert verrassende en vooral noodzakelijke analyses op.
Mosaïek is een onafhankelijk, journalistiek blad, gemaakt door ouderejaars studenten. Behalve studenten en docenten Cultuurwetenschappen hebben befaamde Nederlandse wetenschappers en critici zich ingezet voor deze feestelijke uitgave. Zo betraden Harald Merckelbach en Douwe Draaisma de rubriek de Arena en debatteerden ze in prachtig geformuleerde e-mails over de beste wijze om het menselijk geheugen te onderzoeken. Waar Draaisma zijn werk graag baseert op anekdotische casestudy's, eigen ervaringen en romans uit de wereldliteratuur, vertegenwoordigt Merckelbach de bètavisie op geheugenpsychologie.

Mosaïek verschijnt drie maal per jaar en wordt ook graag gelezen buiten de faculteit, getuige de verkoop (à 3,50 euro) in de Maastrichtse boekhandels en in het Amsterdamse Atheneum.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht, of voor een recensie-exemplaar van Mosaïek, kunt u terecht bij de hoofdredactie van Mosaïek, e-mail mosaiek@fdcw.unimaas.nl
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Leading in Learning
Based in Europe, focused on the world. Maastricht University is a stimulating environment. Where research and teaching are complementary. Where innovation is our focus. Where talent can flourish. A truly student oriented research university.