Bond van Nederlandse Architecten

Vrijdag, 20 juni 2008

Meer geld noodzakelijk voor versterking architectuurklimaat

Het subsidieadvies van de Raad voor Cultuur over de Basisinfrastructuur 1.0 stemt positief. De wens van de minister van OCW binnen de begrote kaders te adviseren gaat voorbij aan de noodzakelijke impuls voor het architectuurklimaat in Nederland. De BNA is er dan ook enthousiast over dat de Raad voor Cultuur in het gisteren uitgebrachte advies naar extra middelen heeft gezocht voor een krachtige aanpak van het architectuurbeleid. De BNA roept de minister op bij het uitbrengen van de Architectuurnota de financiële onderbouwing te baseren op het advies van de Raad van Cultuur.

De BNA maakt zich grote zorgen over het afglijden van het architectuurklimaat in Nederland door een steeds verdergaande commercialisering in de opdrachtenverstrekking. Een verschraling van het architectuurklimaat met weing kansen voor jong talent, uitholling van de architectonische kwaliteit en verrommeling van Nederland zijn onder meer het gevolg. De BNA ziet mogelijkheden dit te verbeteren. Het stimuleren van jong talent, het bevorderen van de prijsvraagcultuur en het borgen van architectonische kwaliteit in aanbestedingsprocedures, zijn belangrijke middelen om de huidige verschraling tegen te gaan.

De overheid heeft een belangrijke taak in het stimuleren van het architectuurklimaat en het bevorderen van het opdrachtgeverschap in ons land. Het voornemen van de minister van OCW door middel van een ambitieus architectuurbeleid vanuit de culturele invalshoek bij te dragen aan de ontwerpkwaliteit van Nederland, ondersteunt de BNA dan ook van harte. De ambities zijn echter niet realistisch als daar niet de nodige middelen aan worden verbonden.