Gemeente Valkenswaard

duidelijk herkenbaar door insigne

BOA's duidelijk herkenbaar door insigne

BOA | insigne

Om de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) beter herkenbaar te maken voor het publiek, is door het Ministerie van Justitie een speciaal insigne ontwikkeld. Vanaf 1 januari 2008 wordt het insigne ingevoerd. Voor het einde van dit jaar dragen alle buitengewone opsporingsambtenaren die met het publiek in aanraking komen dit boa-insigne op hun uniform. Naar verwachting zullen de Valkenswaardse boa's dit insigne vanaf 1 augustus kunnen gaan dragen.

Herkenbaar
Het insigne is nodig om boa's in Nederland beter herkenbaar te laten zijn voor het publiek. Het insigne laat zien dat men te maken heeft met iemand met bepaalde opsporingsbevoegdheden. Boa's mogen iemand bijvoorbeeld om het identiteitsbewijs vragen. Ook mogen ze proces-verbaal opmaken, boetes uitschrijven en iemand aanhouden als die wordt verdacht van een strafbaar feit. Van het insigne moet een preventieve werking uitgaan om te voorkomen dat burgers de wet overtreden. Boa's leveren met hun werkzaamheden een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van de criminaliteit en overlast in Nederland.

Veiligheid
Nederland telt ongeveer 25.000 boa's bij 1.100 organisaties. Ze bestaan al sinds 1994 en vervullen een rol in de handhaving van de veiligheid en het tegengaan van criminaliteit. Een boa volgt een speciale opleiding om het nodige te leren over wetten en regels. Ze krijgen dan voor vijf jaar de opsporingsbevoegdheden die bij hun functie horen. Na die vijf jaar moet een boa opnieuw examen doen.

Veel boa's werken bij de gemeente. Denk maar aan parkeercontroleurs en milieu-inspecteurs. Ook leerplichtambtenaren, sociaal-rechercheurs of medewerkers bouw- en woningtoezicht kunnen boa zijn. Andere boa's zijn in dienst van een inspectiedienst of een andere overheidsinstanties. Doorgaans hebben die een speciale taak bij het handhaven van wetten en regels. Bijvoorbeeld, boswachters en jachtopzieners. Maar er zijn ook boa's die werken voor semi overheidsorganisaties en particuliere instanties. Het gaat bijvoorbeeld om boswachters van Natuurmonumenten, inspecteurs van de Dierenbescherming en treinconducteurs van de Nederlandse Spoorwegen.