VVD


20-6-2008

VVD geschokt over maatregelen kinderopvang

De VVD is verbijsterd over de uitgelekte plannen van het kabinet omtrent de kinderopvang.

Diverse berichten vanuit de ministeries van OCW en Financiën melden dat de kosten voor ouders met 20% zullen stijgen, maar dat blijkt zelfs 40% te zijn.
Woordvoerder Ineke Dezentjé Hamming: "Dat geldt in ieder geval voor ouders die nu gebruik maken van gastouderopvang. Die zullen door deze maatregel gemiddeld meer dan 62% van de kosten voor kinderopvang voor eigen rekening krijgen."

"De versobering van de gastouderopvangregeling leidt ertoe dat gezinnen die niet voor ander opvang kunnen kiezen (omdat de ouders in ploegendiensten werken, of simpelweg omdat er wachtlijsten voor reguliere kinderopvang zijn), flink de klos zijn! Als het maximumuurtarief voor gastouderopvang wordt verlaagd naar EUR 2,50 betekent dat voor een gemiddeld gezin met twee kinderen een netto kostenstijging van bijna EUR 5000 per jaar. Die kostenstijging kan nog verder oplopen door de maximering van het aantal uren dat voor toeslag in aanmerking komt.", aldus Dezentjé.

De groeicijfers voor de gastouderopvang worden overigens hoog ingeschat. Met deze nieuwe regeling is die prognose niet realistisch, want veel ouders zullen afhaken, niet meer gaan werken en daarmee afzien van opvang. Maar over de arbeidsparticipatie van vrouwen lijkt dit kabinet zich allang geen zorgen meer te maken.

De VVD is geschokt over de manier waarop dit kabinet met gewekte verwachtingen omgaat, en werkende ouders met kinderen op deze manier in de financiële problemen helpt.