Gemeente Hoorn


Koninklijke onderscheiding voor mevrouw A.M.P. van der Ven-Lakenman

20 juni 2008 - Op vrijdag 20 juni 2008 heeft burgemeester dr. G.O. van Veldhuizen een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan mevrouw A.M.P. van der Ven-Lakenman. Zij is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege haar vrijwillige werkzaamheden voor het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF). Burgemeester Van Veldhuizen reikte de onderscheiding uit in Amstelveen op de jaarlijkse pleeggezinnendag van KNGF Geleidehonden.

KNGF Geleidehonden leidt honden op om ze daarna kosteloos ter beschikking te stellen aan blinden en zeer slechtzienden in heel Nederland. Deze honden leren om hun baas veilig door het verkeer en langs ieder obstakel te leiden. Meer dan welk ander mobiliteitsmiddel ook, biedt de geleidehond de visueel gehandicapte de mogelijkheid zich zelfstandig in de maatschappij te bewegen.

Puppypleeggezin Vanaf 1990 heeft mevrouw Van der Ven-Lakenman 13 pups voor KNGF Geleidehonden opgevoed. Steeds heeft zij voor een periode van een jaar een pup in huis gehad om te verzorgen. In deze periode is het pleeggezin zeer intensief bezig om de hond zindelijk te maken, basis gehoorzaamheid bij te brengen en optimaal te laten socialiseren. Mevrouw Van der Ven-Lakenman zet zich letterlijk dag en nacht in om haar pups tot goede aspirant geleidehonden op te leiden. Daarnaast heeft mevrouw Van der Ven-Lakenman vier moederhonden in huis gehad, waarmee zij tot op heden negen nesten kreeg. De moederhond blijft in principe haar hele leven bij het pleeggezin, waar zij maximaal vier nesten krijgt. De moederhond krijgt alle begeleiding tijdens de matching met de vaderhond, haar zwangerschap en tijdens de nestperiode met al haar pups. Dit laatste betekent voor het puppypleeggezin een inzet van 24 uur per dag.

Dierentehuis Hoorn Mevrouw Van der Ven-Lakenman is een van de onmisbare vrijwilligers van het Dierentehuis Hoorn, het streekasiel voor de regio West-Friesland, Wieringen en de Wieringermeer. In het tehuis worden per jaar zon 600 katten en 250 honden opgevangen. In het dierentehuis werkt naast enkele betaalde krachten, een grote groep vrijwilligers. Samen zorgen zij ervoor dat de honden- en kattenverblijven elke ochtend worden schoongemaakt en dat de dieren hun voer en medicijnen krijgen. s Middags worden er klanten rondgeleid en worden er diverse andere klusjes gedaan. Mevrouw Van der Ven-Lakenman doet dit vrijwilligerswerk al vanaf 1996.