Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 20 juni 2008

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief de bijlage bij haar besluit dat de retributies vaststelt voor de inschrijving van de teeltrassen in de nationale rassencatalogi, voor de uitoefening van bepaalde beroepen in de sector van het plantaardige teeltmateriaal en voor de keuring van dat materiaal. In bijlage I 'Retributies voor de inschrijving van rassen in de nationale rassencatalogi' wordt de retributie voor maïs opgetrokken. Bijlage II 'Retributies voor kwaliteitscontroles en voor de uitoefening van bepaalde beroepen in de plantaardige sector' wordt aangevuld met het begrip 'officiële monsternemingen op vraag van derden'.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Gemeenschappelijke Marktordening voor groenten en fruit (GMO) wil de Europese groenten- en fruitsector competitief en rendabel houden. Deze GMO werd in 2007 grondig hervormd. Vooral de introductie van zogenaamde crisispreventie- en
-beheersmaatregelen is een grote wijziging ten opzichte van het verleden. De Vlaamse implementatie van de GMO moet daarom aangepast worden, en de besluiten die dit regelden, worden vervangen. De Vlaamse Regering hecht dus haar principiële goedkeuring aan het besluit over de gemeenschappelijke marktordening in de sector groenten en fruit voor de erkenning van telersverenigingen, de actiefondsen, de operationele programma's, en de toekenning van de financiële steun. Over dit besluit wordt nu advies ingewonnen bij de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad (VLTR) en de Permanente Werkgroep- Interministeriële Conferentie voor het Landbouwbeleid, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Vanaf 1 januari 2007 is het Europees Visserijfonds (EVF) in werking getreden. De verordening waarbij het EVF is ingesteld, stelt dat elke lidstaat voor de programmeerperiode 2007-2013 een Nationaal Strategisch Plan voor de visserijsector vaststelt. De strategie uit het Plan wordt verder uitgewerkt in een Belgisch Operationeel Programma. Het Nationaal Strategisch Plan beschrijft de sector met een SWOT-analyse, doelstellingen en prioriteiten, een globale aanpak en strategie en financiële middelen. De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het ontwerp van Nationaal Strategisch Plan en het ontwerp van Operationeel Programma voor de Belgische Visserijsector. Het plan wordt nu voor advies voorgelegd aan het Vlaams Visserijcomité, de SERV en de MiNa-raad.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering wijzigt principieel de delegaties aan de leden van de Vlaamse Regering, aan de hoofden van de departementen en van de interne verzelfstandigde agentschappen. Tevens wijzigt ze principieel de toezichtsbevoegdheid van de inspectie van financiën. De wijzigingen aan de delegatieregelingen zijn nodig om onduidelijkheden of hiaten weg te werken. Het gaat onder meer om de delegatie voor het plaatsen van bestellingen, voor het sluiten van dadingen en van arbritageovereenkomsten, voor facilitaire dienstverlening en vastgoedbeheer. Over dit besluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, minister Geert Bourgeois en minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering geeft een positief advies aan het voorontwerp van wet dat instemt met het Bunkerolieverdrag over de burgerlijke aansprakelijkheid voor schade door verontreiniging door bunkerolie. Bunkerolie is olie die als brandstof in scheepsbunkers wordt vervoerd.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur - regio Haspengouw-Voeren - landbouw-, natuur- en bosgebieden 'Jongenbos en vallei van de Mombeek van Wintershoven tot Wimmertingen'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Het Rubiconfonds voorziet in de financiering of subsidiëring van projecten voor integraal waterbeleid, zoals bijvoorbeeld in overstromingsgebieden of voor wachtbekkens. De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) heeft een evaluatie gemaakt van de procedure voor de subsidiëring van projecten in het kader van het Rubiconfonds in het begrotingsjaar 2007. Op basis van die evaluatie is een nieuw besluit gemaakt. De Vlaamse Regering geeft haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de nadere regels vaststelt over de subsidiëring van projecten in het kader van het Rubiconfonds. Over dit besluit wordt advies gevraagd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Volgens het besluit tot uitvoering van het decreet over het verwerven van een titel van beroepsbekwaamheid dient de Vlaamse Regering aan de hand van het advies van de SERV de beroepen te bepalen waarvoor een titel van beroepsbekwaamheid kan worden uitgereikt met overeenkomstige titels. De SERV heeft tien titels voorgedragen: veldoperator continuproductie, schermoperator continuproductie, residentieel elektrotechnisch installateur, bandenmonteur, ruitenplaatser, sorteerder, uitvoerend CAD-tekenaar bouwkunde, hulpboekhouder, dispatcher en helpdeskoperator. De Vlaamse Regering volgt de lijst van de SERV en bepaalt zo principieel de beroepen waarvoor een titel van beroepsbekwaamheid kan worden uitgereikt. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering benoemt Nele Muys als lid van de Raad van Bestuur en de praktijkcommissie van het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - SYNTRA Vlaanderen, ter vervanging van Isabelle Goudeseune, aan wie eervol ontslag wordt verleend.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering beslist principieel het besluit van 31 augustus 2001 over de organisatie van het schooljaar in het secundair onderwijs te wijzigen. Het maximum aantal evaluatiedagen wordt verminderd en scholen worden verplicht een pedagogisch-didactisch verantwoorde opvang te voorzien, als ouders daarom vragen. Dit besluit wordt nu voor onderhandelingen voorgelegd aan de sociale partners. Daarnaast stuurt de Vlaamse Regering ook principieel het besluit van 19 juli 2002 over de organisatie van het voltijds secundair onderwijs op enkele punten bij. Zo wordt onder meer het toepassingsgebied uitgebreid naar opleidingsvorm 4 van het buitengewoon secundair onderwijs, wordt de samenstelling van de begeleidende en delibererende klassenraden verfijnd en wordt het recht op overzitten bij verandering van studierichting absoluut gemaakt. Beide gewijzigde besluiten gaan nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de programmatie-, rationalisatie- en behoudsnormen in het buitengewoon basisonderwijs. De aanpassingen zijn het gevolg van de wijzigingen in het onderwijsdecreet, namelijk de harmonisering van de telmomenten en het beperken van tellingen op de eerste schooldagen van oktober, en het opheffen van de mogelijkheid om een afwijking te vragen op de progammatie- en rationalisatienormen. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van de sociale partners, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed over het stelsel van leren en werken in de Vlaamse Gemeenschap. Het decreet wil voor zoveel mogelijk jongeren het voltijds engagement realiseren en daarnaast zorgen voor een betere afstemming tussen deeltijds beroepssecundair onderwijs, leertijd en deeltijdse vormingen. Ook wil het decreet elke jongere een traject op maat aanbieden en een volwaardige kwalificatie aanreiken. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Steven Vanackere
Het decreet van 7 mei 2004 verduidelijkt de rechtspositie van de minderjarige in de jeugdhulp. Als gevolg van dit decreet wordt het besluit over het multidisciplinair dossier in de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) principieel aangepast. Dit besluit regelde immers specifiek voor de CLB-sector de zaken die nu door het decreet zijn opgenomen. Het wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Nationale Commissie voor de Rechten van het Kind ziet toe op de naleving van de kinderrechten en coördineert en presenteert het periodiek rapport van België over het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind. De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van dit derde periodiek rapport goed, met inbegrip van de geformuleerde moeilijkheden en doelstellingen voor de toekomst.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet over de medisch verantwoorde sportbeoefening. Hierdoor brengt de Vlaamse overheid haar antidopingbeleid in lijn met de WADA-code (het werkinstrument van het wereldantidopingagentschap) en zijn internationale standaarden.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit ter uitvoering van het Kunstendecreet van 2 april 2004, dat bij decreet werd gewijzigd op 11 juni 2008. De belangrijkste wijziging gaat over het opnemen van de voorschottenregeling voor meerjarige subsidies in het decreet. Daarnaast zijn er een aantal wijzigingen ter vermindering van de administratieve lasten en wordt de kwaliteitsbeoordeling aangepast. Het uitvoeringsbesluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het zetelakkoord tussen ons land en het Internationaal Centrum voor de Ontwikkeling van het Migratiebeleid (ICOM). Het ICOM is een intergouvernementele organisatie die een vernieuwend en duurzaam migratiebeleid wil bevorderen en wil fungeren als een centrum waar regeringen en organisaties ervaringen uitwisselen. In 2007 opende het ICOM een vertegenwoordiging in Brussel bij de EU. Daarom is een overeenkomst gesloten om de voorrechten en immuniteiten te bepalen, die nodig zijn om de vertegenwoordiging te laten functioneren en het personeel zijn opdracht goed te laten uitvoeren. Over dit voorontwerp van decreet wordt nu advies gevraagd aan de Strategische Adviesraad Internationaal Vlaanderen, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering stemt in met de wijzigingen in de statuten van het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (Vleva).

Op voorstel van minister Geert Bourgeois :De Vlaamse Regering gaat akkoord met het addendum aan de beheersovereenkomst tussen de VRT en de Vlaamse Gemeenschap 2007-2011. Volgens dat addendum zal de Vlaamse Gemeenschap de pensioenverplichtingen van de VRT aanzuiveren en de patronale bijdrage van de VRT in het pensioenfonds van de statutaire personeelsleden vanaf 2008 vervangen door een eigen bijdrage van 10 miljoen euro per jaar. In 2010 volgt een evaluatie. Deze ingrepen zijn nodig om het structurele financiële tekort bij de VRT weg te werken dat is ontstaan door tegenvallende eigen opbrengsten.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering keurt de toewijzing goed van de Openbare Aanbesteding voor de levering van aardgas voor de gebouwen en installaties van de Vlaamse overheid.

Op voorstel van minister Steven Vanackere Na advies van de SERV en van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het decreet over de indeling van de zorgregio's en de samenwerking en programmatie van gezondheids- en welzijnsvoorzieningen. Het decreet wordt op twee vlakken aangepast: de zorgregio-indeling wordt beperkt tot een referentiekader voor de programmatie (en dus niet meer voor de samenwerking) en de regio-afbakening zelf wordt gewijzigd zodat onder meer de provinciegrenzen worden gerespecteerd. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering keurt principieel haar besluit goed dat de algemene leiding, de werking, het beheer en de vertegenwoordiging van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) regelt. Dit nieuwe besluit was nodig nadat het VIPA op 1 januari 2007 werd omgevormd tot een intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid. Hierdoor werden enkele bepalingen uit het oude besluit dat de werking van het VIPA regelde, buiten werking gesteld. Ook door nieuwe ontwikkelingen in de VIPA-regelgeving drong een nieuw besluit zich op. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijzigt haar besluit van 13 juli 2001 over de erkenning en subsidiëring van diensten voor begeleid wonen voor personen met een handicap. Tegelijk wijzigt ze het besluit van 17 december 1996 over de erkenning en subsidiëring van thuisbegeleidingsdiensten voor personen met een handicap. De wijzigingen zijn nodig om trajectbegeleiding in te voeren, zowel voor de diensten voor begeleid wonen als voor de thuisbegeleidingsdiensten van de sector gehandicaptenzorg.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van ministerieel besluit dat de voorwaarden vaststelt van de lichamelijke en geestelijke geschiktheid waaraan de luchtverkeersleiders moeten voldoen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering beslist het arrest van 16 januari 2008 van het Brusselse Hof van Beroep uit te voeren. Het gaat over een geschil tussen de NV Stadsbader-Flamand Desire NV en het Vlaamse Gewest over wegenwerken op de E40/A10 (Brussel-Oostende). De bedragen van 77.004 euro en 19.690 euro worden ten laste gelegd van het Vlaams Fonds voor Lastendelging.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De nieuwe Doelstelling 3 "Europese Territoriale Samenwerking" moet een bijdrage leveren aan de economische en sociale cohesie in Europa. De grensoverschrijdende samenwerkingprogramma's die hierin kaderen moeten erop gericht zijn grensoverschrijdende economische, sociale en ecologische activiteiten te ontwikkelen via gezamenlijke strategieën voor duurzame territoriale ontwikkeling. In het kader van deze nieuwe Doelstelling 3 hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het Operationeel programma "Grensoverschrijdende maritieme samenwerking (Interreg IVA) tussen Engeland, Frankrijk, Vlaanderen en Nederland" voor de periode 2007-2013 (met uitvoeringsperiode tot eind 2015). Tegelijk legt ze bijna 472.000 euro vast als co-financiering van de Technische bijstand in het kader van het programma op het Fonds voor Flankerend Economisch Beleid, begrotingsjaar 2008.