Vlaamse Overheid

na examens beperken

Secundaire scholen moeten lesvrije periode na examens beperken

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 20 juni 2008

Vanaf 1 september 2009 hebben secundaire scholen 25 lesvrije dagen ter beschikking om examens, verbetering, deliberaties en evaluatiegesprekken te organiseren. Dat zijn 5 dagen minder dan dit schooljaar. Als de ouders daarom vragen moeten de scholen tijdens deze dagen voortaan ook opvang voorzien voor de leerlingen. Als alle leerlingen aanwezig zijn op school en zinvolle activiteiten doen, tellen de dagen na de examens niet mee voor de 25. De Vlaamse Regering heeft vandaag groen licht gegeven voor deze maatregelen van onderwijsminister Frank VANDENBROUCKE. De maatregelen worden nog deze maand formeel voorgelegd aan de onderhandelingspartners. Volgend schooljaar wordt beschouwd als een overgangsjaar: de regeling is nog niet officieel van kracht, maar de minister vraagt de scholen met nadruk om hun beleid toch al aan te passen.

Met deze maatregel wil de minister bijdragen tot efficiënt gebruik van de beschikbare onderwijstijd, een oplossing bieden voor ouders die tijdens het schooljaar niet voor opvang voor hun kinderen kunnen zorgen, én begrip tonen voor personeel en schoolbesturen door voldoende tijd te voorzien zodat zij zich kunnen voorbereiden op de nieuwe situatie.

Frank Vandenbroucke: "Na de examens geven vele secundaire scholen de leerlingen vrijaf, zodat de leerkrachten in die periode de examens kunnen verbeteren en de deliberaties kunnen uitvoeren. Ik heb er alle begrip voor dat de leerkrachten voldoende tijd ter beschikking moeten hebben om de examens op een ernstige manier te verbeteren. Maar het kan niet de bedoeling zijn dat leerlingen een week of meer aan hun lot overgelaten worden. Dit stelt ouders voor opvangproblemen. En bovendien: het aantal echte schooldagen is al beperkt, we moeten ze zo nuttig mogelijk gebruiken."

Vandaag hebben secundaire scholen 30 lesvrije dagen ter beschikking voor de organisatie van leerlingenevaluaties (zoals examens), deliberaties, evaluatiegesprekken met individuele leerlingen en de evaluatie van het didactisch beleid. Op ongeveer 185 effectieve schooldagen is dat toch heel wat. Hoe ze die 30 dagen verdelen over het schooljaar en waarvoor ze ze gebruiken, daar beslissen de scholen zelf over: dat behoort tot hun pedagogische vrijheid. Veel scholen gebruiken een vijftal van deze dertig dagen om na de examens in juni verbetering en deliberatie te organiseren. Ernstig verbeteren en delibereren vraagt ook heel wat tijd, leerkrachten die vakken van een of twee lestijden per week geven, moeten bovendien al gauw een paar honderd examens verbeteren en verschillende klassen delibereren.

Voor de ouders is het echter niet steeds vanzelfsprekend om in deze periode een week lang opvang te voorzien voor hun kinderen. Bovendien kan je moeilijk een geloofwaardig spijbelbeleid voeren, met de boodschap dat elke gemiste schooldag er één teveel is, en tegelijk een week lesvrij maken.

De inkorting van 30 naar 25 dagen moet scholen ertoe aanzetten om de lesvrije periode na de examens te beperken én om na te denken over hun examenbeleid. Mits wat creativiteit zal het in een aantal scholen zeker mogelijk zijn om het met minder dagen te doen. Voor wie toch meer dagen nodig heeft, is het ook mogelijk om verbeter- en deliberatiedagen bovenop de 25 voorziene dagen te voorzien. Dan moeten er wel zinvolle activiteiten zijn voor alle leerlingen. De minister heeft er begrip voor dat dat organisatorisch wat creativiteit en moeite kost maar het is ongetwijfeld wel mogelijk. Niet alle leraren zijn in immers dezelfde mate betrokken bij examens en/of deliberatieactiviteiten. De minister schrijft niet voor wat die zinvolle activiteiten moeten inhouden, maar de scholen kunnen zeker inspiratie opdoen bij elkaar. Zo zijn er scholen die nu al sportactiviteiten opzetten, educatieve uitstappen of acties samen met lokale verenigingen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be