Rechtbank Haarlem


Haarlemse voorzieningenrechter wijst de vordering van Friesland Foods toe

De Haarlemse voorzieningenrechter heeft op 20 juni 2008 de vordering van Friesland Foods c.s. toegewezen. Friesland Foods had gevorderd om DDB te bevelen om zich te onthouden van initiatief bij nieuwe blokkade acties en om haar leden op te roepen af te zien van nieuwe blokkade acties.

Achtergrond geschil
Zuivelcoöperatie Friesland Foods is een grote zuivelcoöperatie in Nederland waarbij ongeveer 14.000 melkveehouders zijn aangesloten. The Dutch Dairy Men Board (DDB) is een vereniging van melkveehouders die ontevreden zijn over de melkprijs. DDB heeft eind mei 2008 (tijdelijk) een aantal zuivelfabrieken van Friesland Foods c.s. geblokkeerd, waardoor de melk die was opgehaald bij melkveehouders die niet meededen aan de blokkade acties niet bij de fabrieken kon worden afgeleverd of verwerkt en waardoor de vrachtauto's met zuivelproducten de fabrieken niet konden verlaten. Friesland Foods heeft daardoor aanzienlijke schade geleden. Inzet van de acties is het verlangen van DDB voor een systeem van afrekening waarbij de geleverde melk op kostprijsbasis wordt vergoed.

Inzet
Friesland Foods c.s. heeft gevorderd om DDB te bevelen om zich te onthouden van initiatief bij nieuwe blokkade acties en om haar leden op te roepen af te zien van nieuwe blokkade acties.

Beslissing
De voorzieningenrechter heeft die vordering toegewezen.

De voorzieningenrechter heeft voorop gesteld dat er geen aanleiding is voor analoge toepassing van de regels die gelden voor acties van werknemers, omdat de posities van de veehouders als zelfstandig ondernemers enerzijds en die van de werknemers van een onderneming daarvoor te zeer verschillen.

De voorzieningenrechter heeft veronderstellenderwijze aangenomen dat DDB haar standpunten kracht mag bijzetten door middel van vormen van collectieve acties.

In het algemeen geldt bij het voeren van (dit soort) collectieve acties dat deze de grenzen van proportionaliteit en subsidiariteit niet mogen overschrijden. De voorzieningenrechter is van oordeel dat die grenzen met de ter toetsing voorliggende acties wel worden overschreden.

Voor zover de acties worden gevoerd door leden van de Coöperatie Friesland Foods geldt:
. dat de acties te breed en schadelijk zijn opgezet, . dat het realiteitsgehalte van de eis die daarmee kracht moet worden bijgezet twijfelachtig is en
. dat niet gebleken is dat de ontevreden melkveehouders serieus hebben geprobeerd om hun democratische rechten als lid van de Coöperatie te gebruiken om binnen de Coöperatie gehoor te vinden voor hun bezwaren tegen de huidige melkprijs.

Voor zover de acties worden gevoerd door DDB-leden die niet bij de Coöperatie zijn aangesloten is a fortiori sprake van onrechtmatigheid, omdat deze actievoerders geen rechtsrelatie met Friesland Foods c.s. hebben op grond waarvan zij eisen zouden kunnen stellen die met collectieve acties kracht kunnen worden bijgezet.

De voorzieningenrechter beveelt DDB om zich te onthouden van initiatief of betrokkenheid bij nieuwe blokkade acties jegens Friesland Foods c.s. en om haar leden op te roepen af te zien van nieuwe blokkade acties.

Nadere informatie: Bureau communicatie, telefoon 023 888 4020.

LJ Nummer

BD4843

Bron: Rechtbank Haarlem
Datum actualiteit: 20 juni 2008 Naar boven