Gemeente Nijmegen

Koninklijke onderscheiding voor Dineke Dijk

20/06/2008

Mevrouw A.L. Dijk (75) ontvangt vrijdag 20 juni de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege haar vrijwilligerswerk in de afgelopen 37 jaar voor basisschool de Nutsschool Lankforst.

Sinds 1971 valt Dineke Dijk regelmatig in op de Nutsschool Lankforst als er een kleuterleidster ziek is. Ook werkt zij actief mee in de ouderparticipatie op de Nutsschool. Zij zette het overblijven op en ook het documentatiecentrum is ontstaan door haar toedoen.

Dineke Dijk heeft veel verschillende taken op school. Zij ondersteunt bijvoorbeeld leerkrachten en leerlingen in lessen waarin leerlingen individueel werken aan een taalopdracht. Als er vragen zijn kan een leerling hulp vragen aan de leerkracht, maar ook aan haar. Zo ontstaat er geen wachtende rij kinderen en kunnen de leerlingen veel beter aan hun taak werken. Op die manier heeft een leerkracht meer tijd om met individuele leerlingen te werken aan een ander onderwerp, zoals het uitbreiden van de Nederlandse woordenschat.

Ook kijkt zij in een snel tempo het werk van leerlingen na, zodat ze meteen feedback krijgen. Ze heeft zoveel creativiteit dat ze elk werkje van een leerling voorziet van een bijzonder tekeningetje. Iets wat veel leerlingen zich van haar herinneren.

Kinderen die moeite hebben met de leerstof, helpt ze individueel met extra instructie, waardoor ze de stof beter begrijpen. Leerlingen die eens wat minder lekker in hun vel zitten, kunnen bij haar terecht om te praten en die individuele aandacht is erg belangrijk. Bovenbouwleerlingen die met rekenen net wat meer aankunnen gaan ook naar Dineke Dijk. Zij biedt hen vraagstukken en opdrachten aan, die voor deze groep een uitdaging zijn.

In de beginjaren van haar vrijwilligerswerk leerde ze de Nederlandse taal aan leerlingen die net vanuit het buitenland in Nederland kwamen. Zo konden deze kinderen in de lessen snel goed meekomen met de groep.

Op vrijdag 20 juni ontvangt Dineke Dijk om 11.00 uur de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau uit handen van burgemeester Thom de Graaf. Dit vindt plaats in de Nutsschool Lankforst, Lankforst 23-46 Nijmegen.