Siemens

Persbericht

0806.073

Den Haag, vrijdag 20 juni 2008

Siemens drive-based motion controller voor een-assige toepassingen

Siemens heeft Simotion als schaalbaar systeem voor motion control uitgebreid met de module D410 voor het aansturen van enkelassige toepassingen. De module D410 omvat een combinatie van geïntegreerde functies voor motion control en voor technologische oplossingen. Bovendien is de module voorzien van plc-functies en alle functionaliteit voor het aansturen van servomotoren. De uitvoering van de drive-based motion controller D410 is volledig afgestemd op alle vermogenscomponenten voor servo- of frequentieregeling van de Sinamics S120 AC-serie voor vermogens van 120 W tot 250 kW. De D410 is met name bedoeld voor toepassing als intelligente machinebesturing met één enkele dynamische motoras c.q. aandrijving. Hierbij wordt de plc-functionaliteit in de motion controller geïntegreerd. Daarnaast vervult de D410 met Profinet-aansluiting een spilfunctie in het modulaire automatiseringssysteem voor productiemachines.

De enkelassige besturing Simotion D410 is een aanvulling op de controllerserie Simotion D4x5. Deze wordt voornamelijk toegepast bij meerassige applicaties. De nieuwe module D410 als enkelassige uitvoering is ontwikkeld voor wikkelaars, dwarssnijders en slede-aandrijvingen. Daarnaast wordt deze module ook gebruikt voor het aandrijven van assen die onderling gelijk moeten lopen in modulair opgebouwde machineconstructies.

Bij modulaire opgebouwde machines met een aantal D410-motion control-assen heeft men de mogelijkheid om de verschillende machinemodules afzonderlijk te testen. Daarnaast kan men desgewenst tijdens bedrijf assen toevoegen of afkoppelen. Het systeem is zodanig opgebouwd dat de Simotion controllers D410 als intelligente componenten zich zelfstandig kunnen aanmelden bij de centrale besturing. Dit gebeurt zodra men een machine-onderdeel aansluit op het Profinet-netwerk. Met het aanmelden van een module D410 komt de eventuele gelijkloopfunctionaliteit bij Profinet IRT en de I/O-communicatie voor Profinet RT volledig automatisch tot stand.

De nieuwe controller is leverbaar in twee uitvoeringen. De Simotion D410 DP is voor toepassing als slave in een Profibus-netwerk. De D410 PN wordt gebruikt als IO-device in een Profinet-configuratie. De controller D410 heeft vier elektronische ingangen en drie uitgangen. De ingangen worden toegepast voor het aansluiten van meetsystemen. De uitgangen zijn voor gebruik als snelle uitgangen voor elektronische nokkenbesturingen. Het regelingsgedeelte van de controller ondersteunt zowel servo- als vectorregeling. Bij applicaties met servoregeling gaat het om een hoogwaardig dynamisch gedrag. Bij vectorregeling voorziet de D410 in de hoogst mogelijke koppelnauwkeurigheid.

De motion controller Simotion D410 is specifiek ontwikkeld voor toepassing bij de powermodules van de Sinamics-frequentieregelaar PM340. Deze regelaar bestaat uit de blokvormige modules met een ingangsmodule als netvoeding en een uitgangstrap, waarop een motor wordt aangesloten. De motion controller D410 met zijn veelzijdige functionaliteit als aandrijfregelaar is rechtstreeks in deze combinatie in te steken.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Douwe Wagenaar
Tel: (070) 333 3329
E-mail: douwe.wagenaar@siemens.com
Internet: klik hier

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325,
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: klik hier

Digital beeldmateriaal is te downloaden van: klik hier