PvdA Rotterdam


Zwartrijders buiten sluiten

Vr 20 Jun 2008 - Redactie
Zwartrijders buiten sluiten

De RET meldde deze week dat het aantal zwartrijders is toegenomen door het gebruik van de poortjes op de stations. De PvdA vindt dat hier een einde aan moet komen. Iedereen die met de tram, bus of metro gaat, moet daar gewoon voor betalen.

Toegangspoortjes
Voor de invoering van de OV-chipkaart zijn poortjes op de stations geplaatst. Een deel van deze poortjes is nu nog beschikbaar voor strippenkaarten. De stempelautomaten herkennen echter niet of daadwerkelijk een strippenkaart wordt gebruikt. Wat je ook in de gleuf van het apparaat steekt, bijvoorbeeld papier, bankpasjes en bonuskaarten, de poortjes gaan open, aldus PvdA-raadslid Leo Bruijn. Sinds de invoering van de poortjes wordt minder vaak gecontroleerd in de metro. Daarom is zwartrijden lucratief geworden.

Sluiten
De Tweede Kamer wil dat meer op kaartjes wordt gecontroleerd. De PvdA
- in Rotterdam en de Tweede Kamer - wil liever dat de RET snel helemaal over gaat op de OV-chipkaart. Dan verdwijnt de mogelijkheid om de poortjes, met allerlei verschillende voorwerpen, te openen via een stempelautomaat. Alleen de OV-chipkaart krijgt de poortjes dan nog open.

Iedereen eerlijk betalen
Bruijn: Wij willen goed openbaar vervoer in onze stad, maar daar moet wel iedere reiziger aan meebetalen. Dan blijft het eerlijk! U wilt toch niet naast iemand zitten die niet betaald heeft? Bij het gebruik van de OV-chipkaart wordt per kilometer betaald en niet meer per zone. Daarmee is ook het betalingssysteem veel eerlijker.

De overgang van de vertrouwde strippenkaart naar een nieuw systeem lastig is. Maar juist met dit systeem en de afsluiting van de perrons kan het openbaar vervoer in Rotterdam nog beter, schoner én veiliger worden, vindt Bruijn.