Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer wil reserveren voor de toekomst

De gemeenteraad van Zoetermeer is het met het college eens dat het overschot van EUR17 miljoen uit 2007 niet zomaar uitgegeven moet worden. De motie `Sparen voor later' werd unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Het college raadde tijdens het begrotingsdebat een aantal voorstellen van de raad af omdat zij financieel negatief kunnen uitpakken voor de stad. "Over een aantal jaren stoppen zowel de groei van onze bevolking als de inkomsten uit de grondverkopen" stelde wethouder Haan, " daarnaast moeten we fors investeren in de infrastructuur van de stad. Zo zijn er plannen om in de toekomst de A12 te overkluizen. Zowel op het gebied van bedrijven en woningbouw als op sociaal gebied moeten we in balans blijven. Reserveren is dan ook absoluut noodzakelijk". De gemeenteraad was het hier mee eens. Wel drong de raad aan om de lastendruk zo laag mogelijk te houden. Hier wordt in het najaarsdebat in november over gesproken. Tijdens het voorjaarsdebat is niet tot een sluitende begroting gekomen, deze volgt in het najaar.

Na jaren van bezuinigingen is Zoetermeer inmiddels financieel gezond. In totaal is de afgelopen jaren voor EUR 30 miljoen bezuinigd. De rekening hiervoor is nooit bij de burgers gelegd in de vorm van lastenverzwaring. Er is altijd gezocht naar besparingen in de uitgaven.

Nu er in 2007 EUR 17 miljoen over is, wilden een aantal partijen een deel hiervan rechtstreeks of via verlaging van belastingen terug te geven aan de burgers. Het college ontraadde dit en wil het geld dat over is liever investeren in verbeteringen van de stad en het op peil houden van het voorzieningenniveau. Daar hebben alle burgers profijt van. In de begrotingsplannen is wel iets ruimte vrijgemaakt voor lastenverlichting. Vier ton voor 2009 en twee ton voor 2010. Vraag is of deze lastenverlichting via de rioolheffing of via de afvalstoffenheffing bij de bewoners terug moet komen. In het begrotingsdebat werd gisteren besloten deze keuze door te schuiven naar het najaarsdebat.

Een aantal ingediende moties werd unaniem aangenomen; de fietser centraal, vergroten van de wijkbetrokkenheid, ouderenadviseurs via het WMO loket, het investeren in verplaatsbare ontmoetingsplekken voor jongeren en het stimuleren van een breder MBO aanbod op technisch gebied. Daarnaast was er de voltallige steun van de raad voor het verbeteren van faciliteiten voor vrijwilligers en het veiliger maken van scholen voor voortgezet onderwijs. Ook het onderzoeken of de Graanschuur op korte termijn gebruikt kan worden door amateurtoneel waaronder Greg en Baud kreeg steun van de hele raad. Hetzelfde gold voor het adopteren van prullenbakken door bewoners, bewegwijzering van toiletten in de stad en in wijkwinkelcentra en het terugdringen van zorgwekkende zorgmijders kregen de volledige steun van de raad.