Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


20.06.2008

Europese Commissie start antidumpingprocedure biodieselimport VS

De Europese Commissie heeft bekend gemaakt een antidumpingprocedure en een antisubsidieprocedure te starten betreffende de invoer van biodiesel van oorsprong uit de Verenigde Staten van Amerika. De procedure is een gevolg van een klacht van de EBB van april dit jaar.

De EBB heeft bewijsmateriaal verstrekt waaruit blijkt dat de invoer van het betrokken product uit de Verenigde Staten van Amerika in absolute cijfers en wat het marktaandeel betreft is gestegen, aldus de Commissie. In het bewijsmateriaal wordt gesteld dat de hoeveelheden en de prijzen van het ingevoerde betrokken product naast andere gevolgen ook een ongunstig effect hebben op het marktaandeel en het prijspeil van de bedrijfstak van de Gemeenschap, wat leidt tot aanzienlijke nadelen voor de algemene prestaties en de financiële situatie van de biodieselproducenten in de EU. Voorts wordt gesteld dat de oneerlijke concurrentie uit de Verenigde Staten van Amerika leidt tot een aanmerkelijke vertraging van de vestiging van een bedrijfstak van de Gemeenschap die in een zeer vroeg stadium van ontwikkeling verkeert.

Als onderdeel van de procedure zal een steekproef worden gehouden onder producenten/exporteurs in de VS en in de EU. Producenten en importeurs in de EU die willen deelnemen aan de steekproef dienen uiterlijk 28 juni 2008 een vragenlijst op te vragen bij het Directoraat-generaal Handel van de Europese Commissie in Brussel. Belanghebbenden kunnen de Commissie ook verzoeken te worden gehoord.

De Europese Commissie is van mening dat er voldoende bewijs is om de procedures op te starten. Naar verwachting gaan de procedures circa 13 maanden (antisubsidie) respectievelijk 15 maanden (antidumping) kosten. Tot uiterlijk 9 maanden na de publicatie van deze procedures kunnen voorlopige maatregelen worden ingesteld.