Bezuiningen AWBZ vergroot isolement ouderen

20/06/2008 15:45

Unie KBO

De Unie KBO, met 315.000 leden de grootste ouderenorganisatie van Nederland, vreest dat de ouderenzorg de komende jaren onverantwoord zal verschralen. De plannen om verdergaand te schrappen in de ondersteunende begeleiding zal kwetsbare ouderen in een isolement brengen. De doelgroepbeperking in de AWBZ baart zorgen voor wat betreft de ouderenzorg op lange termijn.

Ondersteunende begeleiding

Begin dit jaar is ondersteunende begeleiding voor mensen met louter lichamelijke klachten al uit de AWBZ geschrapt. Het kabinet wil nu nog verder gaan. Ook ondersteunende begeleiding aan bijvoorbeeld licht dementerende mensen wordt geschrapt. Volgens staatssecretaris Bussemaker is deze begeleiding wel belangrijk, maar moeten mensen hiervoor aankloppen bij het Wmo-loket van gemeenten. De Unie KBO vindt dit standpunt op zijn minst voorbarig. Lang niet alle gemeenten hebben de Wmo op orde, er zijn geen afspraken gemaakt over deze overheveling en geen financiële middelen beschikbaar gesteld.

Beperking doelgroepen

De Unie KBO is weliswaar content over de plannen van het kabinet om de AWBZ voor onverzekerbare zorg te handhaven, maar maakt zich desondanks zorgen. Het kabinet beperkt de doelgroep van de AWBZ tot zwaar dementerenden, verstandelijk gehandicapten en psychiatrische patiënten, die volledig van zorg afhankelijk zijn. Mensen met een lichte dementie en kwetsbare ouderen met meerdere aandoeningen dreigen buiten de boot te vallen. De Unie KBO roept staatssecretaris Bussemaker op om samen met de ouderenorganisaties in gesprek te gaan over de consequenties van haar plannen. Als de plannen van het kabinet doorgaan, kunnen ouderen niet blijven rekenen op de zorg die ze nodig hebben. Daardoor zullen een aantal ouderen eerder dan de bedoeling naar een verzorgings- of verpleeghuis gaan. De kosten hiervan zijn veel hoger dan de bezuiniging die de regering nu voor ogen heeft.

Eigen bijdragen

De plannen om de eigen bijdragen in de AWBZ uit te breiden, betekenen een verdere aantasting van de koopkracht van ouderen. Uit cijfers van het Centraal Planbureau blijkt dat minima, waaronder veel ouderen, er in 2009 so wie so al 0,5 % tot 1 % op achteruit gaat. Als ze meer eigen bijdragen moeten gaan betalen, loopt dat koopkrachtverlies nog verder op.