Duizenden leaserijders op winterbanden de zomer in

20/06/2008 15:50

Creative Venue BV

Duizenden leaserijders op winterbanden de zomer in


- LeasePlan waarschuwt automobilisten voor gevaarlijke situaties

Steeds meer automobilisten laten winterbanden monteren. Uit gegevens van LeasePlan blijkt dat in Nederland ruim 3500 leaserijders medio juni, met de zomervakantie voor de deur, nog op winterbanden reden. Te lang op winterbanden doorrijden kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Winterbanden zijn relatief zacht en 'smelten' bij hogere temperaturen. Daardoor neemt de lengte van de remweg drastisch toe - en neemt de stabiliteit af. Juiste banden zijn van doorslaggevend belang voor de manier waarop de auto reageert in een noodsituatie. Leasemaatschappij LeasePlan benadrukt hoe belangrijk het is voor de verkeersveiligheid om winterbanden eerder om te laten wisselen.

Bij hogere temperaturen neemt de grip van de banden aanzienlijk af en wordt de remweg langer. Bij temperaturen boven de 25 graden Celsius heeft een gemiddelde auto met winterbanden die 100 km/h rijdt een remweg van 19 meter; met zomerbanden is dit slechts 12 meter. De remweg met winterbanden is dus ruim anderhalf keer zo lang. Winterbanden zetten in de zomer bovendien uit en krijgen daardoor meer bewegingsvrijheid. Dit vertaalt zich in een afnemende stabiliteit bij hogere snelheden, in scherpe bochten en wanneer men plotseling moet uitwijken. Omdat de rolweerstand van winterbanden hoger is, neemt het brandstofverbruik bovendien toe. Daarnaast slijten winterbanden veel sneller boven een bepaalde temperatuur, waardoor ze in daarop volgende winter weer minder veilig zijn en sneller aan vervanging toe zijn.

LeasePlan adviseert automobilisten die nu nog rijden op winterbanden dan ook met klem hun winterbanden zo snel mogelijk om te ruilen voor zomerbanden. Daarmee kunnen onveilige en soms levensgevaarlijke situaties worden voorkomen. LeasePlan informeert haar eigen berijders tijdig via mailings om hun winterbanden om te ruilen voordat de zomer begint.





http://www.leaseplan.nl