Ministerraad


Snellere aanpak Scheveningen Boulevard

Persbericht | 20-06-2008

De ministerraad heeft op voorstel van minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat en minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 10,8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de verbetering van de leefkwaliteit in Scheveningen uit het budget voor de uitvoering van de Nota Ruimte. Met deze middelen en door een slimme aanpak van de procedures kan men sneller aan de slag en is Scheveningen Boulevard een jaar eerder klaar.

Het budget uit de Nota Ruimte maakt het mogelijk om bij de aanpak van de 'prioritaire zwakke schakel' Scheveningen tegelijkertijd de leefbaarheid van de omgeving te vergroten. Zwakke schakels zijn duinen of dijken langs de kust die tot 2020 versterkt moeten worden omdat ze dan niet meer aan de veiligheidseisen voldoen. Het kabinet heeft eerder op voorstel van staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat 45 à 50 miljoen euro vrijgemaakt om de kustverdediging op deze locatie te versterken.

Door intensieve samenwerking van de gemeente Den Haag, het Hoogheemraadschap Delfland, de diverse ministeries en het Centraal Planbureau kon de besluitvorming over de veiligheid en de ruimtelijke kwaliteit, gewoonlijk twee gescheiden trajecten, tegelijkertijd plaatsvinden. Doordat de bijdrage uit het Nota Ruimtebudget voor de boulevard is vastgesteld, wordt de realisatie met tenminste een jaar vervroegd. De versterking van waterkering start in najaar 2009 met het aanbrengen van zand onder water voor de Scheveningse kust. Dit duurt circa drie maanden. Aansluitend start de eerste fase van de werkzaamheden van de aanleg van de dijk in de boulevard.

Dit project vergroot de veiligheid en leefbaarheid van de Randstad. Daarom is het project Den Haag Internationale Stad, met daarin opgenomen de aanpak van de kustlijn Scheveningen, onderdeel van het programma Randstad Urgent. Met Randstad Urgent werken kabinet, provincies, gemeenten en stadsregio's samen om de problemen in de Randstad aan te pakken. Zo moet de Randstad internationaal weer een economisch sterke regio worden waar het aantrekkelijk is om te wonen, te werken en te leven.

Het verantwoordelijke projectduo voor Den Haag Internationale stad bestaat uit minister Eurlings en wethouder Smit (gemeente Den Haag). Minister Cramer is betrokken als coördinerend bewindspersoon voor het Nota Ruimtebudget. Voor de Nota Ruimte is tot 2014 1 miljard euro beschikbaar. Het kabinet heeft in de zomer van 2007 hiervoor 23 projecten geselecteerd. Inmiddels is reeds voor drie projecten de bijdrage uit het Nota Ruimtebudget vastgesteld. Het betreft de projecten Noordelijke IJ-oevers (30 miljoen euro), de Greenports (27,1 miljoen euro) en Klavertje 4 (22,9 miljoen euro).