Veilig Amsterdam


Stadsdeel De Baarsjes: Raadscommissie positief over nieuwe Horecanota

Horecagelegenheid
20 juni 2008

De raadsfracties reageerden 18 juni overwegend positief op de concept Horecanota. In de huidige Horecanota staan vooral regels om overlast van horeca te beperken. In de nieuwe nota gaat het om het stimuleren van kwalitatieve horeca en het creëren van kansen. Die koerswijziging wordt door alle fracties ondersteund. Wel waren er een aantal vragen.

D66 vraagt zich af hoe je bepaalt of horeca kwalitatief, vernieuwend, bijzonder of specialistisch is? En begeven we ons door dit vast te leggen niet juridisch op glad ijs? Verder vond D66 de lijst met locaties voor nieuwe horecagelegenheden erg strikt. Waarom geen horeca op de Admiraal de Ruyterweg of de Jan Evertsenstraat? En wat doen we de komende maanden: handhaven we op basis van de oude nota of gedogen we datgene wat in de nieuwe nota mag?

GroenLinks vindt de voorstellen in de nota niet erg duidelijk. Wat is nu precies het toetsingskader voor nieuwe ondernemers? Nieuwe horeca moet wat hen betreft vooral een meerwaarde hebben voor de buurt. Verder vindt deze partij dat er te eenzijdig wordt ingezet op horeca voor ânieuweâ bewoners.

De PvdA is het daar niet mee eens: ook âhuidigeâ bewoners willen kwalitatief goede horeca. Deze partij vraagt wel oog te houden voor mogelijke overlast. Vooral rond aanvullende horeca. De nota zou aan kracht toenemen als er duidelijk in komt te staan wat het stadsdeel gaat doen als normen worden overschreden. Over horeca op het Balboaplein en een tweede nachtzaak in De Baarsjes heeft deze partij nog zijn twijfels.

De VVD vindt de nota vooruitstrevend. De mengformules - zoals een restaurant met na het eten een avondprogramma â spelen in op de behoefte van klanten. De VVD heeft geen bezwaar tegen een extra nachtzaak als dat maar niet leidt tot overlast door een toename van het aantal verplaatsingen. Verder mag van de VVD de nieuwe koers niet leiden tot extra politie-inzet, ook de eigen verantwoordelijkheid van de ondernemers moet aandacht krijgen.

Portefeuillehouder Ab Cherribi neemt de nodige suggesties mee in de definitieve nota. Daarin worden ook de resultaten uit de inspraak verwerkt.