Veilig Amsterdam


Kerncijfers in beeld

Stadstat


* Beleid & cijfers

Kijk ook bij


* Kerncijfers in Beeld

20 juni 2008

Met Kerncijfers in Beeld kan elke Amsterdammer eenvoudig zien hoe de stad en de eigen buurt zich ontwikkelen. Haalt de gemeente de doelstellingen, die het in het programakkoord gesteld heeft? Met deze transparantie wil de gemeente maatschappelijk debat uitlokken over de beleidsdoelstellingen.

Kerncijfers in Beeld volgt de voortgang van de beleidsdoelstellingen van het gemeentebestuur. Deze doelstellingen staan omschreven in het Programakkoord 2006-2010. Er zijn zeven thema's:
1. Amsterdam Topstad (de wens om binnen vier jaar tot de top 5 van Europese vestigingssteden te behoren)

2. Armoedebestrijding

3. Gezonde lucht

4. Kinderen eerst

5. Overlast en Veiligheid

6. Sociale Cohesie en

7. Basisvoorwaarden.

Onder de laatste noemer valt bijvoorbeeld de dienstverlening van de gemeente en de klanttevredenheid over het openbaar vervoer.

Monitoring van doelstellingen
Binnen de themaâs zijn er allerlei doelstellingen geformuleerd die ook getoetst kunnen worden. Zo vindt de gemeente het belangrijk voor het vestigingsklimaat van de stad dat het aantal creatieve banen groeit, dat er goede glasvezelaansluitingen komen en dat de stad concurrerend is op de internationale toeristenmarkt. Onder het thema armoedebestrijding kun je bijvoorbeeld zien of het aantal mensen dat langdurig een uitkering ontvangt daalt of wellicht weer stijgt en of er voldoende woningenaanbod is voor huishoudens met een laag inkomen. Bij overlast en veiligheid vind je onder andere cijfers over veelplegers, verkeersdoden en fietsdiefstallen.

Stadsdelen en buurten
Ook kun je gedetailleerde cijfers vinden van jouw stadsdeel en zelfs buurt. Hoe verhoudt jouw omgeving zich tot de rest van de stad? In welke buurt is het voor jou prettig wonen?

Transparantie over doelstellingen
Door de ontwikkelingen in de stad inzichtelijk te maken wil de gemeente het voor Amsterdammers eenvoudiger maken om het bestuur van de stad aan te spreken op het al dan niet halen van de gestelde doelstellingen.