FNV teleurgesteld over bezuinigingen kinderopvang

20/06/2008 16:35

FNV Vakcentrale

De FNV vindt het teleurstellend dat het kabinet bezuinigt op de kinderopvang. De huidige regeling is voor ouders betaalbaar en van goede kwaliteit. Als van jonge werkende ouders nu een extra bijdrage wordt gevraagd zal dat de sinds vorig jaar gestegen arbeidsparticipatie niet helpen. Opvallend is het bovendien dat van werkgevers niets extra's gevraagd wordt, terwijl zij hun belofte om een derde van de rekening te dragen nog niet nakomen.

De FNV pleit al jaren voor betere regelingen om het voor jonge ouders aantrekkelijker te maken (meer) te werken. Ook de commissie Bakker pleit deze week in haar advies voor een verbetering van de kinderopvangregeling om de arbeidsparticipatie nog verder te verhogen. "Het is onbegrijpelijk dat een regeling die zo succesvol en blijkbaar nodig is, nu vanwege boekhoudkundige problemen ingeperkt wordt, aldus Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV.

"Er wordt steeds meer gevraagd van jonge werkende ouders, we moeten ze wel de mogelijkheden geven om aan die hoge eisen te voldoen", aldus Jongerius. "Ook werkgevers hebben er belang bij dat jonge ouders met een lekker gevoel aan het werk gaan omdat hun kinderen goed en betaalbaar opgevangen worden. Dus laten die werkgevers zich nou eens inspannen om die extra druk bij de ouders weg te halen."

De aanpak van het onbedoelde gebruik van de gastouderregeling door gastouderbureaus kan op steun van de FNV rekenen. Ook is het goed dat de kleinschalige informele kinderopvang wordt gewaardeerd. Wel pleit de FNV voor professionalisering van alle vormen van opvang via een opleiding of EVC's (eerder verworven competenties) met certificaat.





http://www.fnv.nl