Gemeente Heusden


Statenleden bezoeken natuurgebieden in gemeente Heusden 20 juni 2008 Statenleden bezoeken natuurgebieden in gemeente Heusden

Gebiedscommissie Wijde Biesbosch en statenleden van de provincie Noord-Brabant brengen woensdag 25 juni een bezoek aan de natte natuurparels in de gemeente Heusden. Tijdens het bezoek worden de deelnemers op de hoogte gesteld van de kavelruilprojecten in deze regio en de plannen op het gebied van waterberging en cultuurhistorie.

Tijdens het bezoek zal wethouder Marc Buijs van de gemeente Heusden de aanwezigen uitleg geven over de plannen voor de "groene rivier" en de A59. Voorafgaand aan de excursie vergadert de gebiedscommissie in het kantoor van waterschap Aa en Maas in 's-Hertogenbosch.

Natte natuurparels zijn de belangrijkste natte natuurgebieden in Brabant. Deze gebieden, zoals `Hooibroeken', `Sompen en Zooislagen' en `Vlijmensch Ven', herbergen allerlei zeldzame planten en dieren die alleen gedijen bij voldoende water van goede kwaliteit. Een deel van deze gebieden is nu nog in handen van particulieren. De provincie wil deze gronden de komende jaren graag kopen. Eigenaren kunnen er overigens óók voor kiezen om hun percelen te houden en zelf de natuur te gaan beheren. Over vijf jaar moeten de natte natuurparels volledig gerealiseerd zijn.

Realisatie van natte natuurparels is één van de investeringen die de provincie Noord-Brabant momenteel doet om het Brabantse platteland vitaal, groen en leefbaar te houden. Dit zogeheten revitaliseringsproces vindt ook in Heusden plaats. Een belangrijk deel van het buitengebied van de gemeente Heusden valt onder het gebiedsplan Wijde Biesbosch. Het gebied Wijde Biesbosch omvat verder delen van het buitengebied van de gemeenten Breda, Oosterhout en Dongen en het volledige buitengebied van Waalwijk, Geertruidenberg, Drimmelen, Werkendam, Woudrichem en Aalburg. Gebiedscommissie Wijde Biesbosch schreef het plan voor deze regio en coördineert nu de uitvoering.
Geplaatst op: 20 juni 2008