Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa stelt voor negen regionale netbeheerders tarieven 2008 vast

20-06-2008

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft voor negen van de twaalf regionale netbeheerders de tarieven vastgesteld die zij maximaal mogen hanteren vanaf 1 juli 2008. De tarieven zijn gebaseerd op de reguleringsbesluiten die de NMa eerder dit jaar heeft vastgesteld. De NMa reguleert op basis van de Gaswet de tarieven van de beheerders van regionale gasnetten.

Ieder jaar doen netbeheerders een voorstel voor tarieven die zij maximaal mogen hanteren. Hierbij moeten zij rekening houden met de doelmatigheidskorting die de NMa hen jaarlijks oplegt. De NMa stelt vervolgens op basis van het tarievenvoorstel de tarieven van de netbeheerders vast voor dat jaar.

Normaal gesproken stelt de NMa tarieven vast per 1 januari van een jaar. Voor het jaar 2008 stelt de NMa de tarieven echter vast per 1 juli 2008. De reden hiervoor is dat de voorbereidingsbesluiten in april van dit jaar zijn vastgesteld, omdat voor deze besluiten extra onderzoek nodig was. Bij de tariefvaststelling houdt de NMa er wel rekening mee dat de netbeheerders in de eerste helft van 2008 hogere tarieven hebben kunnen hanteren. De NMa corrigeert dit in de tarieven voor de tweede helft van 2008.

Op 20 juni 2008 heeft de Raad van Bestuur de tarieven vastgesteld voor negen van de twaalf beheerders van regionale gasnetbeheerders. Voor NRE Netwerk B.V., B.V. Netbeheer Haarlemmermeer en Obragas Net N.V. stelt de NMa vooralsnog geen nieuwe tarieven vast, omdat deze netbeheerders een spoedprocedure bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven hebben aangespannen tegen de reguleringsbesluiten. Het oordeel van de rechter bepaalt of de NMa per 1 juli 2008 tarieven voor deze drie netbeheerders vaststelt.

Meer over dit onderwerp:

* Derde Reguleringsperiode - regionale netbeheerders gas
* Methodebesluit voor de regionale netbeheerders gas in de 3e periode vastgesteld

* X-factoren en rekenvolumina voor de regionale netbeheerders gas in de 3e periode vastgesteld

* Transporttarieven elektriciteit en gas 2007 blijven voorlopig gelden

De besluiten
De Besluiten
Vaststelling transporttarieven gas 2008