Siemens

Persbericht

0806. 091

Den Haag, vrijdag 20 juni 2008

Sinamics frequentieregelaars met vermogensmodule voor energieterugvoeding

Veel afnemers passen regelbare aandrijvingen toe waarbij de motor regelmatig in toerental wordt versteld, of waarbij de motor afwisselend wordt aangedreven en moet afremmen. Siemens speelt hierop in met de serie modulair opgebouwde frequentieregelaars Sinamics G120. Ieder apparaat bestaat uit een ingangsgedeelte, dat op het voedingsnet wordt aangesloten, een uitgangsgedeelte waarop men de motor aansluit en een controlunit voor de regeling van het toerental en het koppel van de motor. Nieuw bij deze serie is de powermodule PM250 voor het opnemen en terugleveren van stroom uit en naar het net.

Voor het aandrijven van machines wordt veelal gebruik gemaakt van motoren in combinatie met een frequentieregelaar. Als de motor op een lager toerental wordt ingesteld functioneert de motor tijdens het uitlopen als generator. Men kan de uitloopperiode sterk verkorten door de aandrijving elektrisch af te remmen. Bij de traditionele methode wordt de motor tijdens het afremmen aangesloten op een externe weerstand. De rotatie-energie van de rotor wordt samen met die van het aangedreven werktuig in de weerstand omgezet in warmte. Afgezien van het niet-lineaire gedrag van het koppel bij het afremmen heeft men bij deze methode ook te maken met de consequenties van extra apparatuur. Om de weerstand te kunnen gebruiken heeft men behalve een remchopper soms ook een commutatiesmoorspoel nodig. Al deze apparatuur vergt een investering en neemt extra ruimte in beslag. Bovendien moet de weerstand worden gekoeld en de warmte afgevoerd.

Als het afremmen een onderdeel vormt van een regelmatig patroon in het gebruik van de aandrijving wordt het steeds interessanter om een frequentieregelaar toe te passen, die de remenergie kan terugleveren aan het voedingsnet. Technisch gezien heeft dit veel voordelen, zoals de sterk verbeterde remkarakteristiek en de kortere remtijd. Tegenover de hogere kosten van de frequentieregelaar vallen de aanvullende kosten van de remweerstand en het toebehoren weg. Bovendien heeft men het voordeel, dat de aandrijving door het terugleveren van energie aan het net, in zijn totaliteit minder energie opneemt. Om bij de serie frequentieregelaars Sinamics G120 hierin te voorzien is deze serie regelaars uitgebreid met de powermodule PM250, die geschikt is voor het terugvoeden van remenergie naar het voedingsnet.

De powermodule PM250 voor de nominale spanning van 400 V is leverbaar in een groot aantal typen voor vermogens van 5,5 tot 75 kW. De modules worden geleverd in vier bouwgrootten C tot en met F. Het vermogensgedeelte kan ook worden toegepast voor de safety-applicaties STO (safe torque off), SLS (safely limited speed) en SBC (safe brake control).

Kenmerkend voor deze innovatieve energieterugvoeding is het sterk verminderde gehalte aan hogere harmonischen en de kleinere doorsneden van de motorkabel. De PM250 is als vermogensmodule voor energieterugvoeding te combineren met alle controlunits uit het leveringsprogramma voor de regelaarserie Sinamics G120. Men heeft hierbij de keuze uit spannings/frequentie-aansturing, vectorregeling en FCC (flux current control). De controlunits zijn uitgevoerd met seriële interfaces RS 232 en RS 485. Bovendien is een koppeling mogelijk via Profibus of Profinet, waarbij gebruik wordt gemaakt van het profiel Profidrive 4.0.

De parameters bij de nieuwe powermodule zijn met de hand in te stellen met de BOP, als standaardoperatorpanel voor de Sinamics aandrijvingen. Daarnaast kan men het parametreren uitvoeren met het softwarepakket Starter, dat op een gangbare pc is toe te passen. Men kan deze parameters met de BOP van de pc in de frequentieregelaar inladen. De parameters die men wil invoeren zijn ook op te slaan op een MMC (micro memory card).

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Ivo Hundertmark
Tel: (070) 333 2229,
E-mail: ivo.hundertmark@siemens.com
Internet: klik hier

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325,
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: klik hier

Digital beeldmateriaal is te downloaden van: klik hier