Nederlandse Politiebond


Minister wil niet praten over reiskosten

De NPB wil, gelet op de fors gestegen brandstofprijzen, de kilometer- vergoeding verhogen. Samen met de collega-bonden is dit op 19 juli in het Georganiseerd Overleg Politie aan de minister voorgelegd. De NPB stelt daarbij ook de hoogte van de eigen bijdrage ter discussie. Maar de minister wil het er niet over hebben. Er is een akkoord. De politiebonden betogen echter dat 'de wal het schip gaat keren'. Aan het mobiel zijn voor de baas komt een steeds hoger prijskaartje te hangen.

We wijzen collega's in dit verband op de fiscale mogelijkheid om met de eindejaarsuitkering de financiële pijn rond de reisregeling (woon werkverkeer) aanzienlijk te verzachten. In het project Harmonisatie arbeidsvoorwaarden politie (HAP) is overeengekomen:

Uitruil eindejaarsuitkering met vergoeding woon- werkverkeer:

Alle collega's krijgen de keuze om hun eindejaarsuitkering deels in te ruilen voor een extra netto vergoeding voor woon werkverkeer door gebruik te maken van de onbenutte fiscale ruimte in de vergoedingsregeling voor woon- werkverkeer.

Dat kan bij de nieuwe reisregeling behoorlijk oplopen. Een drietal voorbeelden uitgaande van 5 werkdagen per week met inachtneming van de fiscale maxima d.w.z. 17 reisdagen per maand en max 75 km enkele reis.

voorbeeld 1: Bij 25 km enkele reis woon werkverkeer krijg je op jaarbasis een vergoeding van de werkgever van 1390,-- Fiscaal mag er 1938,-- vergoed worden.
Voor uitruil beschikbaar 547,--

voorbeeld 2: Bij 50 km enkele reis woon werkverkeer krijg je op jaarbasis een vergoeding van de werkgever van 2781,-- Fiscaal mag er 3876,-- vergoed worden.
Voor uitruil beschikbaar 1095,--

voorbeeld 3: Bij 100 km enkele reis woon werkverkeer krijg je op jaarbasis een vergoeding van de werkgever van 5562,-- Fiscaal mag er 5814,-- worden vergoed.
Voor uitruil beschikbaar 252,--

Hoe nu verder:
Er zijn korpsen die deze uitruil al toepassen maar er zijn ook korpsen die dit nog niet doen. Inmiddels hebben de korpsen een circulaire van de minister van BZK ontvangen waarin staat dat uitruilmogelijkheid vanaf 2009 verplicht aangeboden moet worden aan het personeel. De korpsen kunnen dit ook al doen vanaf 2008.

Het is aan de Ondernemingsraden van de korpsen waar de uitruil nog niet gerealiseerd om in overleg te gaan met de korpschef om alsnog de uitruil vanaf 2008 te realiseren voor het personeel.

Gepubliceerd op 20 juni 2008 door Henri Swinkels.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.