Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen houdt consulaten in grensstreek open

20 jun 2008 | De Nederlandse consulaten in de Duitse steden Emden, Kleef, Münster, Aken en Keulen blijven open vanwege hun grote belang voor de grensregio's.

Minister Verhagen heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat hij het advies om de consulaten te sluiten naast zich neerlegt. De grensoverschrijdende contacten dragen veel bij aan vitaliteit en de werkgelegenheid in de regio's die grenzen aan Duitsland.

"Als vooruitgeschoven posten van de Nederlandse overheid vervullen de consulaten een belangrijke rol in toenemende economische, maatschappelijke en culturele contacten tussen de beide grensregio's," aldus Verhagen. "De contacten zijn belangrijk voor de vitaliteit en de werkgelegenheid. Hoewel de rijksoverheid moet inkrimpen, heb ik daarom besloten de consulaten open te houden."

De consulaten-generaal in Hamburg en Frankfurt worden omgezet tot Netherlands Bussiness Support Offices. Deze steunpunten betekenen dat Nederlandse en Duitse ondernemers daar ook in de toekomst kunnen blijven rekenen op praktische hulp en bijstand van de overheid. Ze zijn speciaal opgezet door de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken voor grote bedrijven, maar vooral ook voor het midden- en kleinbedrijf, die in het buitenland actief zijn. De Netherlands Bussiness Support Offices kunnen hen bijvoorbeeld in contact brengen met potentiële handelspartners en helpen de markt voor bepaalde producten in kaart te brengen.

Naast vijftien consulaten verspreid door heel Duitsland, houdt Nederland de consulaten-generaal in München en Düsseldorf en de ambassade in Berlijn.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Nederlandse vertegenwoordiging in Duitsland Externe link