Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

de heer N.J. Heering
Zieken 69A
2515 SB den Haag

Contactpersoon Doorkiesnummer
---
Datum Bijlage(n) 20 juni 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGP-2008/4990 - Onderwerp
Geluidssignalering voetgangertramspoorwegovergangen binnen de bebouwde kom

Geachte heer Heering,

Hartelijk dank voor uw brief d.d. 8 mei 2008 waarin u wijst op het niet bestaan van een wettelijke verplichting voor het aanbrengen van acoustische signalering bij tramwegovergangen voor voetgangers.

De tramwegen binnen de bebouwde kom vallen onder de wegenverkeerswet. De gemeente waarin de tramweg ligt is de verantwoordelijke overheid voor de tramweg. Zij verzorgt de inpassing van de stadstram en weegt per situatie af welke maatregelen, zoals bijvoorbeeld een acoustisch signaal, er langs de trambaan en op kruisingen moeten worden genomen. Ik wil u dan ook verwijzen naar de reactie van de gemeente den Haag, aan wie u uw brief ook hebt verzonden. Iedere situatie is weer anders, waarbij er ook rekening moet worden gehouden met de belangen van anderen, zoals omwonenden. Een wettelijk voorschrift om geluidssignalering toe te passen op iedere plaats weer een tram en voetganger elkaar tegen kunnen komen is daarom ongewenst. Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895 E-mail linda.brussaard@minvenw.nl

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGP-2008/4990

Het ministerie is bezig nieuwe wet- en regelgeving te ontwikkelen voor lokaal spoor. De tram en metro vallen in deze categorie. Hierin worden de kaders gesteld waarbinnen de gemeenten de veiligheid op en rond het spoor moeten regelen.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT

J.C. Huizinga-Heringa


---