Gemeente Haren

WIBO-cursus obs De Meent

Lessen maken kinderen weerbaarder!

18/06/2008

Vorige week vrijdag hebben de leerlingen van groep 7 van obs De Meent in Glimmen hun 12-weekse WIBO-cursus, weerbaarheid in het basisonderwijs, afgerond met een heus examen. Alle ouders waren uitgenodigd om te zien wat hun kind had geleerd tijdens deze lessen.

Voor jezelf opkomen, zelfvertrouwen hebben, hulp vragen en `nee' durven zeggen. Dat is wat de kinderen hebben geleerd van de WIBO-docenten. De ouders zagen hoe hun kind zich verdedigde door middel van traptechnieken en zich afweerde als het werd vastgepakt. Ook lieten enkele leerlingen zich van een kast vallen om te laten zien dat ze erop vertrouwden opgevangen te worden. De leerlingen droegen twee gedichten voor waarin ze vertelden hoe slecht en verdrietig pesten is, en dat dit op school niet mag gebeuren. Als ultieme proef sloegen enkele kinderen geconcentreerd een plank doormidden, waarmee ze hun kracht en zelfvertrouwen demonstreerden. Trots lieten ze aan het einde van de examenles hun diploma zien aan hun even trotse ouders. Obs De Meent heeft in samenwerking met het Huis voor de Sport Groningen de cursus WIBO aangeboden om de weerbaarheid van kinderen te vergroten. In de cursus worden onderwerpen als machtsmisbruik, grensoverschrijdend gedrag en groepsdruk variërend van pesten en agressie tot seksueel misbruik en mishandeling bespreekbaar gemaakt. De school vindt het belangrijk kinderen hiertegen te wapenen. Directeur Gerda Bieleveld: "In deze groep was af en toe iets gaande, wat we niet tolereerden. Daarom hebben we de WIBO-cursus gestart. We merken nu dat de leerlingen gematigder zijn, ze denken meer na en er zijn minder ruzietjes. Om het effect blijvend te maken, gaan we volgend schooljaar door met de herhalingscursus voor deze groep". Ook ouders zijn blij met de cursus. "Ik merk het effect thuis ook. Laatst bij het verjaardagsfeestje van mijn dochter, merkte ik dat de kinderen beter om elkaar denken".

De eigen groepsleerkracht en speciaal hiervoor opgeleide preventiewerkers (WIBO-docenten) verzorgen de lessen. De groepsleerkrachten zijn altijd bij de lessen van de preventiewerker aanwezig, zodat ze de gedragingen van de leerlingen kunnen observeren en daarop kunnen inhaken in de klas. Ook als de cursus afgelopen is kan de groepsleerkracht, als het nodig is, afspraken in herinnering brengen. Aan de cursus gaan een ouderavond en een teambespreking vooraf. Zo weet iedereen weet waar de groepen mee bezig zijn. De directe omgeving kan bovendien aansluiten op datgene waarmee de leerlingen oefenen.

In de lessen staan thema's centraal, zoals eigen gevoelens herkennen en kunnen benoemen, omgaan met conflicten, pesten, groepsdruk, maar ook fysieke zelfverdediging. De jongens en meisjes krijgen van de preventiewerkers gescheiden les. Dit wordt gedaan omdat beide groepen zich daardoor meer op hun gemak voelen en de lessen zelf effectiever zijn. De WIBO lessen passen binnen de thema's gezondheid en welzijn van het BOS-project (Buurt Onderwijs Sport). Weerbaar zijn betekent dat je op een passende manier kunt opkomen voor jezelf en om leert gaan met groepsdruk.

Wilt u meer weten over het BOS project? Dan kunt u contact opnemen met de projectleider van het BOS-project, Marjolein Smid (Huis voor de Sport Groningen). Zij is bereikbaar op het telefoonnummer 0598 323 200.

Wibo-cursus maakt kinderen weerbaarder!