Gemeente Haren

"Burgemeester zijn, is dat wat?"

Een dag meelopen met burgemeester Boumans

18/06/2008

Burgemeester Mark Boumans met 'zijn' stagiaires Leontien Fennis en Lidian Boelens. Twee dames, Leontien Fennis van het Maartens College en Lidian Boele van het Zernike College, trokken de stoute schoenen aan vroegen aan burgemeester Mark Boumans wat hij nou eigenlijk zo'n hele dag doet. Daarop nodigde de burgemeester de dames uit om een dagje mee te lopen. Zij maakten daarover het hier onderstaand verslag.

Wij zijn Leontien Fennis (16) en Lidian Boelens (16) van respectievelijk het Maartens College en het Zernike College in Haren. Wij zitten allebei in HAVO 4 en gaan volgend jaar naar het examenjaar. Op dinsdag 20 mei mochten wij via het vak maatschappijwetenschappen een dag meedraaien in het gemeentehuis. Die dag moesten wij in groepjes een plan bedenken om het vandalisme in de gemeente Haren aan te pakken. Behalve de zes `gemeentegroepjes' was er ook een persgroep waarvan wij deel uitmaakten. Wij vonden het een erg leuke dag en waren nieuwsgierig geraakt naar wat een burgemeester nou een hele dag doet, want daar hadden we geen beeld van gekregen. Daarom mochten wij op donderdag 12 juni van 9 tot half 6 meelopen met de burgemeester.

Na ons gemeld te hebben bij de receptie, werden we met een bezoekerspas om onze nek begeleid naar het kantoor van burgemeester Mark Boumans. Om een goed beeld te krijgen van wat ons deze dag te wachten stond werd de agenda, die ook voor de burgemeester pas deze ochtend bekend was, besproken. Er werd ons uitgelegd dat deze dag ook voor de burgemeester anders was als andere dagen. We gingen namelijk veel op bezoek en hadden weinig vergaderingen. Omdat de heer Boumans nog maar negen maanden als burgemeester werkzaam is, begonnen we de dag met een stage bij de receptie van het gemeentehuis. Dit omdat hij van elke afdeling in het gemeentehuis een beeld wil krijgen. We werden nu dus stagiaires van een stagiair. Bij de receptie werd ons uitgelegd hoe klanten worden ontvangen en geholpen. Bij de receptioniste mochten we een aantal keer de telefoon opnemen, dat was erg grappig om te doen. Vervolgens gingen we naar het archief van de gemeente Haren. Het was indrukwekkend om te zien dat vanaf 1810 al bijgehouden is wie er gewoond hebben in de gemeente. Inmiddels was het al twaalf uur en dus broodnodig tijd om te lunchen. De burgemeester had een vertrouwelijk gesprek en zat daarom een aantal tafeltjes van ons verwijderd. Na de lunch mochten we een kleine vergadering bijwonen over de plaatsing van een bouwwerk op gekocht gemeentegrond en vervolgens een interessant gesprek met drie meiden van de Hanze Hogeschool over een project wat te maken had met een homo-ontmoetingsplaats. Daarna brachten we een bezoekje aan het cultureel centrum in Haren waar we ook een rondleiding kregen. Inmiddels was het al een uurtje of vier en gingen we naar onze laatste afspraak bij het Meerschap Paterswolde, waar de heer Boumans voorzitter van is. Op de weg terug naar het gemeentehuis hebben we nog even het huis van de burgemeester van de buitenkant kunnen bewonderen. Inmiddels terug in het gemeentehuis schudden we de burgemeester de hand en bedanken hem voor deze erg leuke en interessante dag! Of we ooit nog terug zullen keren in het gemeentehuis van Haren is een vraag. Wie weet als receptioniste, of zelf als burgemeester......