Gemeente Haren

Groenwijzer - juni 2008

18/06/2008

logo groenwijzer

Beschermde orchideeën in bloei

Het gras van verschillende bermen is nog niet gemaaid. Reden hiervan is om verschillende orchideeënsoorten de kans te geven te kunnen groeien en bloeien in Haren. Door de hoogte van het gras is de orchidee over het algemeen niet snel te onderscheiden van de andere plantensoorten. Hoe anders is het nu de orchideeën volop in bloei staan: de blauwpaarse bloemen zijn duidelijk te herkennen.

De orchideeën die voorkomen hebben een beschermde status gekregen in de Flora- en Faunawet. De gemeente zal het onderhoud zo moeten afstemmen dat de orchideeën behouden blijven. Het maaibeheer passen we hierop aan. Een aantal weken nadat de orchideeën zijn uitgebloeid wordt het bermgras gemaaid en afgevoerd. Volgend jaar staan de orchideeën dan weer in bloei.

De orchideeën komen ook voor in de bermen van de Rijksstraatweg aan de noordkant van het dorp. Op dit moment vindt er hier een reconstructie plaats. We treffen extra maatregelen om de orchideeën te beschermen. Zo zijn de locaties afgeschermd met linten zodat de uitvoerder van het werk de beschermde planten ziet staan. Daarnaast houden we dagelijks toezicht op het werk.

Groenwerkzaamheden

De volgende werkzaamheden worden de komende weken door de gemeentelijke onderhoudsploegen uitgevoerd:

* We voeren regulier onderhoud uit. Dit houdt in dat we plantenvakken schoffelen en zwerfafval verwijderen. Ook maaien we de gazons.

* De bermen, voornamelijk in het buitengebied, worden gemaaid. Het gaat hier om bermen waar zich geen beschermde plantensoorten bevinden.

* We knippen de gemeentelijke hagen.

* Enkele zandwegen worden geprofileerd.

Tuintip

Tuinen kijken? Doe leuke en inspirerende tuinideeën op tijdens de open tuinen dagen. De tuinvereniging Groei&Bloei organiseert op vrijdagavond 20 juni en in het weekend van zaterdag 21 juni en zondag 22 juni een open tuinen weekend. Tuinen van leden van de afdeling Haren/Eelde zijn dan opengesteld. Toegang gratis. Voor meer informatie zie www.haren.groei.nl en dan 'Open Tuinen'.

Foto van de maand

De gemeente Haren kent vele groene pareltjes. Leg uw favoriete parel op de foto vast en misschien wordt deze wel gepubliceerd in de groenwijzer van juli. Stuur deze per e-mail naar de gemeente Haren, groenwijzer@haren.nl. Het pareltje van deze maand zijn de bloeiende orchideeën. Op dit moment staan orchideeën op verschillende plekken rijkelijk te bloeien.

Orchideeen in bloei

Contact

Mocht u naar aanleiding van deze Groenwijzer nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de medewerkers van team Woonomgeving aan de Westerse Drift, telefoonnummer 53 39 978 of per e-mail sturen naar groenwijzer@haren.nl.