Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Prostitutiewet bestrijdt misstanden

20 juni 2008

De wet regulering prostitutie waarmee het kabinet eind 2008 komt, is bedoeld om de prostitutiebranche te reguleren, niet om het legale deel van de branche dwars te zitten. Dat zei minister Ter Horst donderdag 19 juni in de Tweede Kamer. Met de nieuwe wet moeten misstanden als dwang, misbruik en mensenhandel bestreden worden.

Voor alle vormen van prostitutie komt er een vergunningstelsel, zowel voor bedrijven (bordelen, clubs, escort etc.) als voor prostituees (m/v). De gemeenten bepalen via de vergunningen waar en hoeveel prostitutiebedrijven er komen. Ook kan een gemeente ervoor kiezen voor geen enkel bedrijf een vergunning af te geven, de zogenoemde nul-optie. De gemeente moet daarvoor wel argumenten hebben die verband houden met de openbare orde, de veiligheid of de gezondheid. Morele of godsdienstige argumenten zijn niet valide. Voor zelfstandig werkende prostituees komt er een registratieplicht. Gemeenten hebben daarbij niet de mogelijkheid registraties te weigeren.

Minister Hirsch Ballin (Justitie) liet de Tweede Kamer weten dat het kabinet er geen voorstander van is om de leeftijdsgrens voor werken in de prostitutie te verhogen van 18 naar 21 jaar. Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties