Gemeente Zaanstad

20-06-2008

Zaanstad maakt eigen wagenpark schoner

Burgemeester en Wethouders van Zaanstad hebben besloten om het eigen wagenpark schoner te maken. Zo worden 38 voertuigen voorzien van een roetfilter, worden oude voertuigen vervangen door voertuigen die op schonere brandstof rijden en krijgen gemeentelijke chauffeurs een cursus "het Nieuwe rijden". De gemeente wil hiermee haar bijdrage leveren aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in Zaanstad.

Luchtvervuiling is een bekend probleem binnen Zaanstad. Momenteel wordt gewerkt aan het opstellen en uitwerken van plannen om de luchtkwaliteit te verbeteren, maar de gemeente heeft besloten tegelijk de hand in eigen boezem te steken. Daarom gaat zij in de komende tijd in de eigen organisatie maatregelen uitvoeren om de luchtkwaliteit in Zaanstad te verbeteren.

Eén van de eerste stappen die de gemeente onderneemt is het plaatsen van roetfilters. Op 5 vrachtwagens, 7 huisvuilwagens en 26 bestelwagens worden deze filters geplaatst. De totale kosten hiervan zijn EUR 292.000. Daarnaast wordt bij vervanging van oude voertuigen gekozen voor een milieuvriendelijker variant, waar mogelijk worden dit voertuigen die kunnen rijden op een alternatieve brandstof zoals aardgas, waterstof of bio-ethanol.

Gemeentelijke chauffeurs gaan de cursus "het nieuwe rijden" volgen, waarmee ze een rijstijl aanleren die het brandstofverbruik en de uitstoot van schadelijke stoffen aanzienlijk verlaagt. Burgemeester en wethouders hebben zich deze milieuvriendelijke rijstijl al eigen gemaakt. De training leverde hen gemiddeld een brandstofbesparing van 5,5% op. Dit zijn de eerste maatregelen die de gemeente neemt en de organisatie hoopt hiermee andere bedrijven te inspireren om ook actie te ondernemen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elly Klut, Afdeling Communicatie, 075 - 655 2414 of e.klut@zaanstad.nl.